Alles over het minimumloon

Het minimumloon is een belangrijk recht voor werknemers in Nederland. Het beschermt werkenden tegen onderbetaling. Vanaf 1 januari 2024 maakt het vaste minimum maand-, week- en dagloon plaats voor het wettelijk minimumuurloon. Dat is het brutominimumloon per uur. Maar wat houdt dat precies in en waar moet je op letten? Op deze pagina ontdek je jouw rechten als het gaat over het minimumloon. Van de belangrijkste regels tot de invloed van cao’s en arbeidsovereenkomsten. Ook lees je over de minimumjeugdlonen en wat wel en niet meetelt bij het bepalen van het minimumloon.

Wat is het minimumloon?

Elke werknemer in Nederland van 21 jaar of ouder, heeft recht op het wettelijk minimumloon. Dit is het minimale bedrag dat je moet ontvangen als je werkt. Je mag in geen geval minder verdienen dan het wettelijk minimum. Dit is vastgelegd in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Het minimumloon is altijd een brutobedrag, dus zonder inhoudingen van loonheffingen en premies. Twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli, wordt het minimumloon aangepast op basis van cao-lonen.

Het minimumloon in 2024

Op 1 januari 2024 is de nieuwe wet over het wettelijke minimumloon ingegaan. De werkgever is, volgens die wet, verplicht om alle werknemers vanaf 21 jaar en ouder het minimumloon te betalen. Het maakt daarbij niet uit of je een 36-, 38- of 40-urige werkweek hebt. De vaste minimum maand-, week- en daglonen verdwijnen dan. Het minimumloon per 1 juli 2024 is € 13,68 voor werknemers ouder dan 21 jaar.

Weten welke afspraken voor jou gelden? Check dan je cao.

Minimumjeugdloon

Voor werknemers onder 21 jaar gelden sinds 1 januari 2024 vaste minimumjeugdlonen per uur. Deze minimumjeugduurlonen zijn afgeleid van het wettelijk minimumuurloon. Net als in 2023. De hoogte van het loon hangt af van je leeftijd. Je werkgever is verplicht om je een hoger minimumloon te betalen vanaf de dag dat je jarig bent. Zo krijg je een steeds hoger loon als je ouder wordt.

Minimumloon per uur (per 1 juli 2024)

Leeftijd Per uur
21 jaar en ouder € 13,68
20 jaar € 10,94
19 jaar € 8,21
18 jaar € 6,84
17 jaar € 5,40
16 jaar € 4,72
15 jaar € 4,10
De bedragen in de tabel zijn brutobedragen

Wat betekent de verhoging van het wettelijk minimumuurloon voor mij?

Op 1 januari 2024 stijgt het maandloon voor veel werknemers extra. Het minimumuurloon is niet meer afhankelijk van hoeveel uur je per week werkt. Het bruto minimumloon in 2023 was in € 1.995 per maand. In de tabel hieronder zie je het bruto maandloon vanaf 1 juli 2024.

Minimumloon voor een fulltime werkweek (per 1 juli 2024)

Fulltime werkweek in bedrijf Uurloon Maandloon
36 uur € 13,68 € 2.134,08
38 uur € 13,68 € 2.252,64
40 uur € 13,68 € 2.371,20
De bedragen in de tabel zijn brutobedragen

Invloed van cao’s en arbeidsovereenkomsten op het minimumloon

De bedragen in bovenstaande tabellen zijn het wettelijk minimum. Je mag in geen geval minder dan dit bedrag verdienen. Wel kunnen er in je cao of arbeidscontract hogere minimumlonen zijn afgesproken. In dat geval heb je recht op minimaal het loon dat in je cao of contract staat. Je kunt altijd proberen om met je werkgever te onderhandelen over een hoger salaris.

Twijfels over je salaris?

Denk je dat je salaris niet klopt? Dan is het belangrijk om dit met je werkgever te bespreken. Wist je dat je tot 5 jaar terug achterstallig loon kunt opeisen? Als je vragen hebt, twijfelt of er niet uitkomt met je werkgever, staan we voor je klaar. Neem contact met ons op en samen vinden we een passende oplossing.

Neem contact met ons op

Belangrijkste regels rondom het minimumloon

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels die gelden voor het minimumloon. Ten eerste is het minimumloon een brutobedrag. Dit betekent dat er nog belastingen en premies worden afgetrokken voordat je het nettoloon ontvangt. Het is ook goed om te weten dat je werkgever soms kosten voor huur en een zorgverzekering mag inhouden op je minimumloon. Dit mag alleen onder bepaalde voorwaarden en niet zonder jouw toestemming.

Wat telt mee voor je minimumloon?

Het totaal van bepaalde bedragen mag niet lager zijn dan het minimumloon waar je recht op hebt. Op je loonstrook kun je vinden welk minimumloon voor jou geldt. De inkomsten die worden meegerekend bij het bepalen van het minimumloon zijn:

 • (Basis)loon
 • Vergoedingen voor meerwerk of overwerk.
 • Toeslagen
 • Beloningen
 • Fooien

Wat telt niet mee voor je minimumloon?

Sommige inkomsten krijg je bovenop je minimumloon. Bedragen die niet meetellen voor het minimumloon zijn:

 • Vakantiegeld (minimaal 8% van je salaris)
 • Winstuitkeringen, speciale uitkeringen en uitkeringen die je pas later ontvangt.
 • Vergoedingen voor kosten die je door je werk moest maken.
 • Eindejaarsuitkeringen.

Meestgestelde vragen over het minimumloon

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

 • Hulp bij je belastingaangiftes
 • Advies bij vragen over je werk en inkomen
 • Ondersteuning bij een arbeidsconflict