Start onderhandelingen cao AZL 2023

Op vrijdag 18 november hebben de sociale partners het eerste overleg gehad met jullie werkgever over de nieuwe cao AZL 2023. De eerste onderhandelingsronde bestond uit het overleggen van de voorstellen brieven. Door iedere partij werden de onderwerpen nader toegelicht.

Loon

In de bijlage bij deze nieuwsbrief tref je de voorstellen namens CNV Vakmensen aan welke tot stand zijn gekomen met jullie en de kadergroep van CNV. AZL plaatst vandaag of morgen hun voorstellen op jullie intranet. Zonder diep inhoudelijk op het overleg in te gaan vallen de twee belangrijkste verschillen op:
  1. de werkgever wenst een cao duur van twee jaar, en
  2. de werkgever stelt een loonsverhoging in het eerste jaar voor van 4%.
Daarbij een extra 1% als bijdrage pensioenpremie voor 2023, en een premieverdeling van 70% voor de werkgever en 30% voor de werknemer. Zoals jullie in de bijlage voorstellenbrief van jullie vakbond CNV Vakmensen kunnen lezen, is voor ons een één-jarige cao voldoende. De afstand tussen onze gevraagde structurele loonsverhoging van 10% is behoorlijk met het eerste voorstel van de werkgever (4% in het eerste jaar en mocht er een twee-jarige cao worden afgesproken dan in het tweede jaar 3%).

Sociaal Plan

Over de verlenging van het sociaal plan is gesproken, en werkgever wenst het sociaal plan te verlengen en gelijk te houden. Mocht er over het sociaal plan een besluit worden genomen, dan hebben jullie als lid van CNV Vakmensen daar stemrecht over.

Pensioen

Net zoals de uiteindelijke keuze welk pensioenregeling er in de toekomst voor jullie van toepassing wordt. Ik heb bedrukt dat een goede pensioenregeling een belangrijk onderwerp is voor de leden van CNV Vakmensen.

Maak je ongeorganiseerde collega lid  

Een cao ontstaat niet zomaar: zonder leden geen cao! Dit is de slogan die van toepassing is op de ledenwerfactie van CNV Vakmensen. Maak je colllega die nog geen lid is, nu lid. Ga hiervoor naar onze website. Hier staat dat je daarbij een cadeaubon van € 20,- ontvangt. Het nieuwe lid betaalt € 20,23 voor de eerste 6 maanden. Zo gaan we 2023 samen sterker in. Hoe groter we worden, des te beter we kunnen onderhandelen voor jouw arbeidsvoorwaarden. Bekijk ook dit filmpje: Wat als er geen vakbond is? Samen maken we het verschil | CNV Vakmensen
De vertegenwoordiging van het aantal CNV Vakmensen bij AZL is behoorlijk, maar nieuwe leden zijn welkom. Niet-leden wens ik graag ook te betrekken bij het onderhandelingsproces, zij hebben immers geen stemrecht over het cao-onderhandelingsresultaat, het sociaal plan of de nieuwe pensioenregeling. 

Heb je nog vragen

Mocht je naar aanleiding van deze nieuwsbrief vragen hebben of opmerkingen willen plaatsen, neem dan contact met mij op. Je kan ook terecht op de cao-pagina om mee te praten en vragen te stellen. Ga naar de cao-pagina 

René Jongen, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5120 2961 / r.jongen@cnvvakmensen.nl

Downloads