'Ook bij de slagers en de vleessector zal er geld bij moeten'

Werknemers slagersbranche en vleessector kijken met schuin oog naar beter cao-resultaat vleeswarenindustrie

Werkgevers in de slagersbranche (circa 15.000 werknemers) en de vleessector (circa 12.000 werknemers) zouden een voorbeeld moeten nemen aan het deze week bereikte cao-resultaat voor de vleeswarenindustrie (circa 4.500 werknemers). ‘In de vleeswarenindustrie gaan de lonen met 3,6% omhoog en ook de reiskostenregeling wordt sterk verbeterd, van 12 naar 19 cent’, zegt onderhandelaar Peter de Ridder van CNV Vakmensen. ‘Dat zien onze leden in de twee andere verwante sectoren natuurlijk ook. Als de werkgevers in de slagersbranche en de vleessector niet snel met een beter bod komen, gaan we daar een spannende tijd tegemoet.’

Terwijl in de vleeswarenindustrie dus een cao-resultaat is bereikt, is het in de slagersbranche en de vleessector een heel ander verhaal. De CNV-leden hebben in beide gevallen het cao-eindbod van de werkgevers naar de prullenbak verwezen.

Er moet geld bij

‘Bij de slagersbranche ligt nu 2,75% op tafel en in de vleessector 3%. Dat is echt te weinig. Er zal geld bij moeten’, vindt De Ridder. Juist vandaag maakte werkgeversorganisatie AWVN bekend dat de loonsverhoging die in april zijn afgesproken inmiddels gemiddeld op 3,4% ligt.

Als de werkgevers in de slagersbranche en de vleessector niet over de brug komen, zullen de bonden een ultimatum stellen, waarna mogelijk acties in het verschiet liggen.