Al het nieuws

Cao-onderhandelingen Achmea

In september vragen wij jou: Wat wil jij in de Achmea-cao? Er is namens cao-partijen een vragenlijst uitgegaan naar alle medewerkers over TOP, werkgeluk, vitaal en gezond werken, arbeidsduur en werktijden en over belonen en waarderen. Daarnaast zijn er gesprekken met medewerkers geweest.

Tijd om na de zomer jouw mening als lid van CNV Vakmensen te vragen.

Werkdruk en te weinig tijd hebben blijven issues
Ruim een derde van de medewerkers heeft de vragenlijst ingevuld. Het resultaat is daarom representatief. Soms zaten er per locatie, soorten functie en leeftijdsgroepen wat verschillen. Maar over het algemeen geeft de uitslag een goed beeld. We hebben ook gevraagd of jij en je collega’s nog andere onderwerpen hadden die CNV Vakmensen, de andere vakorganisaties en Achmea mee moeten nemen in de cao. Uit die laatste vraag kwam geen eenduidig beeld.

De door ons aangegeven onderwerpen bleken onderwerpen die de meesten aanspraken. Dat zijn Talent, Ontwikkelen en Presteren (TOP), Werkgeluk, Vitaal en gezond werken, Arbeidsduur en Werktijden en ook Waarderen en Belonen. In de loop van de komende weken zal namens cao-partijen over de uitslag van de vragenlijst en de gesprekken gecommuniceerd worden. Wel blijkt overal tijd een issue. Er wordt werkdruk ervaren door de manier waarop er gewerkt wordt, onder druk komen van werk- en privéleven en te weinig tijd hebben voor ontwikkeling.

Werkgeluk centraal voor CNV Vakmensen: Wat wil jij?
Sinds jaar en dag vraagt CNV Vakmensen aandacht voor de menselijke maat bij Achmea. Immers als jij goed behandeld wordt, dan stijgt jouw werkgeluk. Daardoor ben je productiever en dat is goed voor Achmea. Door reorganisaties en andere manier van werken komt die menselijke maat onder druk te staan. Wel blijkt dat de meesten van je collega’s (en jij wellicht ook) met plezier naar het werk gaan. Werkgeluk bestaat niet alleen uit plezier in je werk, maar ook uit voldoening over wat je bereiken kan en zingeving van je werk. En natuurlijk is een behoorlijk salaris daarbij ook nodig.

Na 12 september zal je van CNV Vakmensen een aantal vragen krijgen over onder andere verbetering van werkgeluk. Op basis van de antwoorden van jou en je collega’s zullen wij voorstellen naar Achmea sturen. Op 30 oktober zullen de onderhandelingen beginnen. Tijdens de maand van de vakbond (van 15 september tot en met 15 oktober 2019) organiseren wij op 2 locaties workshops over werkgeluk voor leden van CNV Vakmensen:

24 september tussen 13.00 en 14.00 uur in Apeldoorn
26 september tussen 13.00 en 14.00 uur in Leeuwarden

Neem je broodje mee en kom naar die workshop. Als je hier belangstelling voor hebt laat het dan weten via e-mail.

Meedenken: dat kan jij ook
Tijdens de cao-onderhandelingen vind ik het fijn om te sparren met een aantal actieve CNV-leden, het zogenaamde meedenkteam. Jij kunt ook meedoen als je dat wilt. Jij kunt je per mail melden. Ik neem dan contact met je op.

Vragen en/of opmerkingen?
Heb je nog vragen en/of opmerkingen dan kan je ook bij mij en mijn collega’s terecht.

Ike Wiersinga
Bestuurder
M: 06-23500986
E: i.wiersinga@cnvvakmensen.nl