Update a.s.r.

In de afgelopen maanden is er gesproken met a.s.r. over de afronding van de teksten van het sociaal plan en het uitwerken van een eerder gemaakte pensioenafspraak. Hierover lees je meer in deze nieuwsbrief, evenals een oproep om actief mee te denken over jouw arbeidsvoorwaarden.

In de afgelopen maanden is er gesproken met a.s.r. over de afronding van de teksten van het sociaal plan en het uitwerken van een eerder gemaakte pensioenafspraak. Hierover lees je meer in deze nieuwsbrief, evenals een oproep om actief mee te denken over jouw arbeidsvoorwaarden.

Pensioen

Het is alweer een tijd geleden dat we afspraken hebben gemaakt over de waardevastheid van de opgebouwde rechten. Dit was onderdeel van afspraken over de pensioenregeling bij a.s.r van 2021 tot en met 2025. Hierin is het volgende afgesproken:

  •  De opgebouwde aanspraken (incl. overrente 2018) tot 1 januari 2021 blijven gegarandeerd en worden niet overgedragen naar Het Andere Pensioen. De voorwaardelijke indexatie van de tot 1 januari 2021 opgebouwde aanspraken blijft ongewijzigd en wordt gefinancierd vanuit het toeslagdepot, zolang de middelen daarin toereikend zijn.
  • Partijen realiseren zich dat de waardevastheid van de opgebouwde rechten op termijn onder druk kan komen te staan. Om die reden starten a.s.r. en de vakorganisaties begin 2021 gesprekken om te zoeken naar een oplossing om de waardevastheid te verbeteren in de periode 2021 t/m 2025.

Over het verbeteren van de waardevasteheid zijn al verschillende gesprekken geweest. Om te komen tot goede afspraken moet er veel gerekend worden, maar ook moet alles juridisch onderzocht worden. Welke ruimte is er voor oplossingen en hoe dekken deze oplossingen de rechten en plichten van a.s.r. en de deelnemers? Dit uitzoeken kost meer tijd dan vooraf ingeschat.  Momenteel zijn wij nog steeds in gesprek en doen dit onder leiding van twee onafhankelijk adviseurs van Willis Towers Watson. Zodra hierover meer duidelijk is, zal ik je informeren.

Sociaal plan

Binnenkort zijn de teksten voor het sociaal plan klaar. Dit heeft even geduurd omdat a.s.r. en vakorganisaties nog wat verschil van interpretaties hadden. Die zijn nu opgelost en worden verwerkt in de nieuwe teksten. Daarmee is er een sociaal plan voor drie jaar. De teksten zullen geplaats worden op infonet en op de webpagina van a.s.r bij CNV Vakmensen

Cao

Dit najaar starten de onderhandelingen voor een nieuwe goede cao voor alle medewerkers bij a.s.r. Om de belangen van jou en je collega's zo goed mogelijk te behartigen heb ik het geluid van leden nodig. Zo kan ik aan tafel jullie stem vertegenwoordigen. Qua tijdsinvestering is het gemiddeld een uurtje per 2 weken. Het zwaartepunt ligt rondom de onderhandelingen die in het najaar plaats vinden. Dan zullen we wellicht iets meer contact (via MS Teams, mail of app) hebben zodat ik bij jullie kan toetsen of de voorstellen die op tafel komen jullie goedkeurig kunnen wegdragen.

Van actieve leden bij andere bedrijven, hoor ik vaak dat ze het erg leerzaam vinden om het cao-proces van zo dichtbij mee te maken. Daarnaast heb je op deze manier directe invloed op de arbeidsvoorwaarden van jezelf en je collega’s en krijg je als eerste informatie over de voortgang van de onderhandelingen. Ook krijg je een kijkje achter de schermen van de totstandkoming van de arbeidsvoorwaarden bij a.s.r. Hierbij wil ik ook nadrukkelijk uitzendkrachten uitnodigen om mee te praten, ook jullie ervaringen en rechten zijn van belang tijdens de cao-onderhandelingen.

Van jou vraag ik een kritische blik: dat je mij voedt met informatie en geluiden uit de organisatie en natuurlijk wat van je tijd. Sluit jij aan bij de kadergroep om mee te praten over de cao onderhandelingen? Je kunt mij een berichtje sturen op t.westerink@cnvvakmensen.nl 

Werf een lid

Door jouw betrokkenheid onderhandelt CNV Vakmensen over jouw arbeidsvoorwaarden bij a.s.r. en kan je ook direct invloed uit oefenen op jouw arbeidsvoorwaarden. Lidmaatschap loont, zowel collectief als in je privé situatie. Maak je collegae enthousiast voor het lidmaatschap. Breng jij een nieuw lid aan? Dan ontvang je van ons een cadeaubon t.w.v. € 12,50 of twee bioscoopbonnen, jij mag kiezen. Bij de aanmelding krijg je ook een USB-stick voor je telefoon! Het nieuwe lid ontvangt de eerste 6 maanden 50% korting op het lidmaatschap. Je collega als lid aanmelden? Dit kan via: https://www.cnv-ledenwerven.nl/

Vragen & opmerkingen

Heb je vragen over deze nieuwsbrief, je werk bij a.s.r. of je lidmaatschap? Neem dan contact met mij op via de mail.

Tamara Westerink,
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 5120 2991
E: t.westerink@cnvvakmensen.nl