Al het nieuws

Aegon: denk jij mee met de nieuwe cao?

De eerste periodieke overleggen zijn geweest in 2022 en steeds meer werkafspraken van de vorige cao zijn afgerond. Ook is de interne enquête afgerond met vragen over de cao en het sociaal plan. Zo werken we dit jaar toe naar nieuwe cao-onderhandelingen en hiervoor ben ik op zoek naar actieve meedenkers. Past dit bij jou? In deze nieuwsbrief lees je hier meer over.

Je invloed vergroten?

Dit voorjaar starten de onderhandelingen voor een nieuwe goede cao voor alle medewerkers die vallen onder de Aegon-cao. Om de belangen van jou en je collega's zo goed mogelijk te behartigen heb ik het geluid van leden nodig. Zo kan ik aan tafel jullie stem vertegenwoordigen. Qua tijdsinvestering is het gemiddeld een uurtje per 2 weken. Het zwaartepunt ligt rondom de onderhandelingen die half april starten tot medio juni. Dan zullen we wellicht iets meer contact (teams, mail of app) hebben zodat ik bij jullie kan toetsen of de voorstellen die op tafel komen jullie goedkeurig kunnen wegdragen.
Van actieve leden bij andere bedrijven, hoor ik vaak dat ze het erg leerzaam vinden om het cao-proces van zo dichtbij mee te maken. Daarnaast heb je op deze manier directe invloed op de arbeidsvoorwaarden van jezelf en je collega’s, krijg je als eerste alle informatie over de voortgang van de onderhandelingen. Ook krijg je een kijkje achter de schermen van de totstandkoming van de arbeidsvoorwaarden bij Aegon. Hierbij wil ik ook nadrukkelijk uitzendkrachten uitnodigen om mee te praten, ook jullie ervaringen en rechten zijn van belang tijdens de cao-onderhandelingen.
Van jou vraag ik een kritische blik: dat je mij voedt met informatie en geluiden uit de organisatie en natuurlijk wat van je tijd. Help jij mij mee? Je kunt mij een berichtje sturen op t.westerink@cnvvakmensen.nl 

Korte update laatste overleggen

Interne omscholing
In de overleggen van deze maand is gesproken over de opzet van het interne omscholingstraject. Helaas past het op nu niet om dit traject collectief verder uit te voeren. Dit heeft als reden dat er een zorgvuldige begeleiding bij het traject gewenst is, maar dit is nu niet haalbaar. Dit is wel erg jammer, juist omdat invulling via de interne arbeidsmarkt voor zowel Aegon als medewerkers zelf een mooie optie zou zijn. Maar zonder goede landing doet het ook geen recht aan de betrokken medewerkers, vandaar dat nu deze keuze is gemaakt. Het traject rondom externe omscholing blijft wel lopen en uiteraard kan je altijd indivuele interne omscholingswensen kenbaar maken.

CNV Internationaal
In het laatste periodiek overleg hebben we ook gesproken over de bijdrage die Aegon heeft gedaan voor internationaal vakbondswerk van CNV Internationaal. Met deze bijdrage zijn vrouwen in Bangladesh onderwezen in de risico's die thuiswerk bij particulieren met zich meebrengt. De vrouwen in Bangladesh zitten vaak in zeer armoedige situaties waarbij ze of in gevaarilijke fabrieken of bij particulieren in eigen land of in de golfregio gaan werken als hulp in de huishouding of kindermeisje. Na aankomst wordt vaak het paspoort afgenomen en worden de jonge vrouwen vaak slachtoffer van (seksuele) intimidatie of gedwongen werkzaamheden. CNV Internationaal zet zich via een partnerorganisatie in Bangladesh in om deze vrouwen voorlichting te geven over risico's en mogelijkheden, bijvoorbeeld heel praktisch rondom paspoortbehoud. Mooi dat Aegon via de cao hieraan een bijdrage heeft geleverd.

Volgende overleggen

Donderdag bespreken we uitkomst van de interne enquête over de komende onderhandelingen bij Aegon en bij een volgend periodiek overleg krijgen we een update over het onderzoek naar het glazen plafond.

Werf een lid

Door jouw betrokkenheid onderhandelt CNV Vakmensen straks over jouw arbeidsvoorwaarden bij Aegon en kan je direct invloed uit oefenen op jouw arbeidsvoorwaarden. Lidmaatschap loont, zowel collectief als in je privé situatie. Maak je collegae enthousiast voor het lidmaatschap. Breng jij een nieuw lid aan? Dan ontvang je een cadeaubon t.w.v. € 12,50 en een super leuke legpuzzel! Dit kan via: www.cnv-ledenwerven.nl/ 

Vragen & opmerkingen

Heb je vragen over deze nieuwsbrief, de komende onderhandelingen of je werk? Hou de cao-pagina in de gaten. Daar kun je vragen stellen en het cao-traject volgen en bij alle fases meepraten. Deel jouw ideeën voor de nieuwe cao in deze fase. Ook jouw collega's die geen lid zijn kunnen op de cao-pagina reageren.

Ga direct naar de cao-pagina Aegon

 Je kunt ook contact met mij opnemen via e-mail. 

Tamara Westerink, onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06 5120 2991 / t.westerink@cnvvakmensen.nl