Start cao-traject Achmea: een groot gat te overbruggen

Na het toelichten van de wederzijdse voorstellen kan je alleen maar concluderen dat er een groot gat te overbruggen is tussen wat Achmea biedt en wat wij hebben voorgesteld. Het zullen moeilijke onderhandelingen worden.

Gat voor loonsverhoging heel groot

Uit de CNV-leden enquête en de gezamenlijke enquête, gedaan door Innervoice, was één ding heel duidelijk: Achmea-medewerkers verwachten een hele goede loonsverhoging.
Achmea biedt voor een looptijd van 30 maanden 10%, dat is 4% op jaarbasis.  Zij geven aan dat zij hoge kosten hebben o.a. door gestegen zorgkosten en gestegen kosten bij schadeverzekeringen. Wij hebben in het overleg daar 12,6% loonsverhoging tegenover gezet, ook gelet op het feit dat de afgelopen jaren de loonsverhoging bij Achmea ver achterliep bij hetgeen in Nederland aan loonsverhogingen is gegeven. Dat is een heel groot gat. Het zal heel lastig zijn die te overbruggen.
Bovendien wil Achmea de ploegendiensttoeslag verslechteren. Dat is een toeslag, die mensen al heel lang hebben. Daar houden ze in hun maandelijkse inkomen dus rekening mee.

Daarenboven wil Achmea met ons praten over het verhogen van de salarissen in de hogere schalen, omdat deze mensen minder verdienen dan in de markt verdiend wordt. Daardoor is het lastiger om mensen in die schalen aan te trekken, zegt Achmea.

Wij hebben nog niet inhoudelijk over elkaars voorstellen gesproken, maar dit zullen lastige onderhandelingen worden omdat de afstand alleen op deze 3 punten al zo groot is.
Wij hebben dus ieder lid hard nodig. Per 1 november 2023 start de Maand van de vakbond bij Achmea. Tijd om je collega die nog geen lid is, te overtuigen om lid te worden. Hij of zij kan dan een jaar lang gratis lid worden. Samen staan wij sterker.  

Pensioen apart dossier

Natuurlijk vinden wij het ook belangrijk dat jij een goed pensioen krijgt nu en in de toekomst.  Dat blijft ons uitgangspunt. Omdat de wetgeving dat vereist, zal de huidige pensioenregeling moeten wijzigen. Daarover vinden aparte gesprekken plaats.   Wij willen niet dat het cao-traject en het pensioentraject door elkaar heen gaan lopen. Daar hebben wij 2 redenen voor:

  • De cao is voor de korte termijn en de pensioenregeling voor de lange termijn, als je daar een uitruil gaat doen doe je geen recht aan het feit dat je een goede pensioenregeling wilt. Om het maar duidelijk te zeggen: Wij willen niet een slechtere pensioenregeling en een hoge loonsverhoging. Op korte termijn lijkt dat aantrekkelijk maar op lange termijn is dat dan niet zo.
  • Over een nieuwe pensioenregeling moet door leden gestemd worden. Dat geldt zowel voor mensen, die nog werken, als ook voor gepensioneerden en slapers. Die gepensioneerden en slapers stemmen niet over de cao. Dus je kan dat niet door elkaar heen laten lopen.

Hoe nu verder?

Op 2 november starten de echte onderhandelingen. Natuurlijk houden wij jou op de hoogte.

Nog vragen en/of opmerkingen?

Als je nog vragen en/of opmerkingen hebt dan kan je bij mij terecht. Volg de ontwikkelingen en praat mee op de cao-pagina Cao Achmea | CNV Vakmensen

Mede namens Bea Zwart en Raoul de Lange
Ike Wiersinga, onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06 2350 0986 / i.wiersinga@cnvvakmensen.nl
Werkzaam van dinsdag tot en met vrijdag

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error