Periodiek overleg Achmea: gesprek met CEO

Tijdens het laatste overleg bij Achmea is Bianca Tetteroo, de CEO, aanwezig geweest. Daarnaast hebben wij gesproken over hoe nu verder met de cao en toekomstig pensioen.

Bianca Tetteroo: de medewerker is belangrijk voor Achmea

De CEO van Achmea is met ons in gesprek gegaan over de strategie van Achmea en wat dat voor jou als medewerker betekent. Zij begon met te zeggen dat de medewerkers net zo belangrijk zijn als de klanten en de aandeelhouder. Wij hebben daar kritische vragen over gesteld. Ook naar aanleiding van de uitslag over het eindbod voor de cao.
Een relatief lage loonsverhoging en een lagere opbouw van pensioen lijkt daar niet aan tegemoet te komen. Zij gaf aan dat er meer is dan geld alleen. Het is ook belangrijk dat medewerkers zich kunnen ontwikkelen. Achmea wil zich inzetten dat de juiste mensen op de juiste tijd op de juiste plek met de juiste contractvorm aan de slag kunnen binnen het bedrijf. Daarvoor is strategische personeelsplanning van belang. En nieuwe manieren van werken, het hybride werken, hoort daar dan ook bij. Het is bij navraag niet zo dat daardoor het percentage werkplekken naar beneden is bijgesteld. Wij zullen dat ook blijven monitoren en horen graag jouw visie hierop.
Ook de duurzaamheidskalender, waaronder het klimaatbudget, moet de aantrekkelijkheid van Achmea als werkgever bepalen, aldus Tetteroo. Achmea wil  ook uitstralen een werkgever voor iedereen te kunnen zijn, wat je sekse, seksuele geaardheid, beperkingen, (religieuze) overtuiging ook mag zijn.
Tenslotte geeft Tetteroo aan dat daar een marktconform arbeidsvoorwaardenpakket bij hoort. Opmerkelijk, zo gaven wij aan, want Achmea wilde zich juist altijd op arbeidsvoorwaarden onderscheiden. Het was interessant om met elkaar van gedachten te wisselen. En wij konden elkaar vinden in het feit dat elke medewerker, dus ook jij, belangrijk is voor Achmea. Over de invulling daarvan hadden wij over sommige zaken helaas verschillende gedachten. Wij blijven in ieder geval de vinger aan de pols houden en horen graag jouw ervaringen.

Cao: hoe nu verder?

Het is duidelijk dat CNV Vakmensen en FNV Finance de cao gaan tekenen. Maandelijks zullen wij kijken hoe het met de voortgang van de cao-afspraken is. Daarover zal je via een CNV-nieuwsbrief geïnformeerd worden. Wij snappen dat het belangrijk is dat er snel cao-teksten komen, maar dat zal nog even tijd in beslag nemen. Omdat er in de huidige cao afspraken zijn gemaakt over pensioen, kan ik mij voorstellen, dat jij verwacht dat dit het voorlopig is. Echter: er komt een nieuw pensioenstelsel aan, Dat betekent dat wij de komende tijd ook met Achmea in gesprek gaan hoe de nieuwe pensioenregeling bij Achmea, gebaseerd op het nieuwe pensioenstelsel, eruit komt te zien. Ook daarover zullen wij jou op de hoogte houden.

Nog vragen en/of opmerkingen?

Heb je nog vragen en/of opmerkingen dan kan je die kwijt via i.wiersinga@cnvvakmensen.nl of via de cao-pagina. 

Ike Wiersinga, onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06 2350 0986 / i.wiersinga@cnvvakmensen.nl