Periodiek overleg Achmea april 2022

Tijdens het periodiek overleg is gesproken over de planning nieuwe pensioenregeling, steekproef klimaatbudget, onbeperkt opleidingsbudget, medewerkersenquête over de cao, de RVU-regeling, toekomst van werken en planning gesprekken over sociaal plan.

Nieuwe pensioenregeling komt er aan

Omdat er nieuwe pensioenwetgeving ligt, zullen Achmea, CNV Vakmensen en de andere vakorganisaties met elkaar in gesprek gaan over een nieuwe pensioenregeling, die voldoet aan de wettelijke eisen. Die veranderde pensioenregeling gaat zowel voor medewerkers, slapers als gepensioneerden gelden. Wij hebben afgesproken dat, als er geen kink in de kabel komt, per 1 januari 2025 een nieuwe Achmea pensioenregeling zullen hebben. Omdat het nogal veel voorbereidingstijd kost, ook voor het pensioenfonds, beginnen wij de eerste verkenningen rond de zomer. Natuurlijk houden wij jou op de hoogte.

Klimaatbudget: steekproef door Achmea

Achmea heeft een steekproef gehouden onder 600 Achmea-medewerkers voor wat betreft de wensen rondom het klimaatbudget. Op basis van de uitkomsten komt Achmea met een voorstel. De volgende keer kunnen wij daar nader over berichten.

Onbeperkt opleidingsbudget: All you can learn

Het onbeperkt opleidingsbudget is via all you can learn binnenkort beschikbaar. Het is de bedoeling dat je zelf kunt aangeven welke opleiding jij wilt gaan doen naast je functiegerichte opleidingen. Over de all you can learn opleidingen heeft jouw leidinggevende niets te zeggen. Wel is het zo dat je er maximaal 2 tegelijk mag volgen en die ook afmaakt. Het wordt toegankelijk gemaakt, zodat het je ook kan helpen bij je verdere loopbaan binnen Achmea. Graag horen wij jouw ervaringen hiermee.

Medewerkersenquête

We hebben een stevige discussie gehad over de medewerkersenquête die Achmea heeft uitgezet over de cao. Wij vinden het merkwaardig om dat te doen zo snel nadat er een akkoord is bereikt. Bovendien was er geen mogelijkheid om keuzes toe te lichten. Kortom CNV Vakmensen en de andere vakorganisaties waren niet blij met deze gang van zaken. Achmea gaf aan dat dit niet de bedoeling was.

RVU-regeling

Bij de uitvoering van de RVU-regeling is het niet de bedoeling dat medewerkers vanuit meerdere potjes geld ontvangen. Dus het is of RVU of iets anders, maar niet beiden.

Toekomst van werken en normbezetting

Achmea geeft aan dat toekomst van werken (hybride werken) nu onderzocht wordt. Wat is mogelijk en wat is wenselijk. Er is geen sprake van een normbezetting van bijvoorbeeld 45%. Daarbij heeft CNV Vakmensen kritische geluiden laten horen. De kantoren worden al ingericht op werken van minder mensen op kantoor, de planners houden al rekening met minder mensen op kantoor, er worden (gedeeltes) van kantoren gesloten, ook medewerkers, die alleen maar op kantoor kunnen zitten in verband met hun werkzaamheden, hebben niet meer een vaste plek. Kortom het lijkt alsof er geprobeerd wordt uit te testen hoe de kantoren in te richten, maar sluipenderwijs gebeurt het gewoon. En lijkt de normbezetting een feit. Achmea schrok van die signalen en komt daar bij ons op terug.

Planning sociaal plan gesprekken

Het sociaal plan loopt binnenkort af. Dat betekent dat wij daarover vanaf 19 april weer gesprekken gaan voeren. Wat CNV Vakmensen betreft zal er ingezet worden op het behouden van het huidige sociaal plan. Misschien aangevuld met een soort zilverpoolafspraak. Als jij het daar absoluut niet mee eens bent, dan horen wij dat graag van je (met argumenten).

Nog vragen en/of opmerkingen?

Heb je nog vragen en/of opmerkingen, mail dan naar i.wiersinga@cnvvakmensen.nl of stel ze op de cao-pagina.

Ike Wiersinga
onderhandelaar CNV Vakmensen
E: i.wiersinga@cnvvakmensen.nl
M: 06 23 50 09 86