Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
Vertrouwenspersoon bij ziekte

Wat doet een vertrouwenspersoon

Wie zijn vertrouwenspersonen?

Vertrouwenspersonen zijn ervaren vrijwilligers. Ze zijn opgeleid door de CNV Vakcentrale om leden bij te staan.

Wat doen vertrouwenspersonen?

Vertrouwenspersonen komen bij je thuis als jij dat wilt. Ze nemen de tijd voor je, luisteren, zetten zaken op een rijtje en geven aan wat de volgende stap is. Ze helpen formulieren invullen. Bij een keuring door het UWV gaan ze op jouw verzoek met je mee. Als het nodig is, verwijzen zij je door naar een bondsjurist voor juridisch advies en ondersteuning.

Waarom zou je een vertrouwenspersoon inschakelen?

Zodra je je hebt ziekgemeld, start een traject van verplichte stappen die je volgens de regels moet doorlopen. Vooral als er meer aan de hand is dan een eenvoudige griep, kan het goed zijn als iemand met kennis van zaken met je meekijkt naar de procedure. Hij kent de valkuilen. Bijvoorbeeld als een werkgever een stap overslaat of als re-integratie niet lukt.

Geen jurist

Een vertrouwenspersoon is op de hoogte van wet- en regelgeving maar is geen jurist. Dat betekent dat hij geen juridisch advies geeft. Hij schrijft ook geen bezwaarschriften, dat is een taak voor de jurist van jouw bond, mocht dat nodig zijn.De CNV vertrouwenspersoon begeleidt en adviseert je tijdens het ziekteverlof en het keuringsproces: je blijft zelf altijd de initiatiefnemer en houdt dus zelf ook de regie en verantwoordelijkheid. Een CNV Vertrouwenspersoon is opgeleid en benoemd door de CNV Vakcentrale, hij kan je dus niet helpen bij andere zaken die je mogelijk hebt lopen.

Jouw rechten én plichten

Heb je je ziek gemeld, dan verwachten veel deskundigen informatie van je: je werkgever, je casemanager, je bedrijfsarts. Je bent niet verplicht alles aan iedereen vertellen. Gelukkig weet een vertrouwenspersoon welke plichten je hebt, maar ook welke rechten. Hij kan daarom gesprekken met je voorbereiden: hij zet op een rijtje wat je waar kunt verwachten en hoe je je het best kunt opstellen.

WIA-aanvraag

Een aanvraag voor bijvoorbeeld de WIA vraagt veel aandacht. De vertrouwenspersoon kan je helpen met het verzamelen van alle benodigde documenten en het invullen van formulieren.
Van de keuring van het UWV hangt veel af. Een CNV Vertrouwenspersoon bereidt je hierop voor.