Ontslag door een verstoorde arbeidsrelatie

Als jij en je werkgever niet meer door één deur kunnen, kun je worden ontslagen voor een verstoorde arbeidsrelatie. Een verstoorde relatie kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld ruzie, botsende persoonlijkheden of verschillende denkbeelden. Maar waar moet je rekening mee houden als je ontslagen wordt vanwege een verstoorde arbeidsrelatie? We leggen het je uit.

Wat is een verstoorde arbeidsrelatie?

Wanneer er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie, heeft jouw werkgever het recht om je te ontslaan. Dit kan voorkomen wanneer de werkrelatie tussen jou en je collega of leidinggevende zo slecht is geworden dat er niet meer goed samengewerkt kan worden. Er zijn verschillende oorzaken voor een verstoorde arbeidsrelatie, bijvoorbeeld:

 • Ernstige conflicten op de werkvloer
 • Het oneens zijn over hoe het werk uitgevoerd moet worden
 • Botsende karakters
 • Onwil om een ruzie op te lossen

Ontbinding arbeidsovereenkomst bij verstoorde arbeidsrelatie

De arbeidsrelatie kan soms zo ernstig verstoord zijn dat die niet meer kan worden hersteld. Overplaatsing naar een andere afdeling of locatie is daarbij niet altijd een mogelijkheid. In dat geval kan alleen de rechter de arbeidsovereenkomst ontbinden. Het is dus belangrijk om te weten dat een verstoorde werkrelatie tot ontslag kan leiden. Of het nu gaat om een verstoorde relatie met een collega of met een leidinggevende.

Plichten werkgever bij ontslag door verstoorde arbeidsrelatie

Als je werkgever je wilt ontslaan vanwege een verstoorde arbeidsrelatie, dat moet je werkgever het ontslag aanvragen bij de kantonrechter. Je werkgever moet dan aangeven waarom de werkrelatie niet meer te herstellen is. Jij mag daarop reageren en uitleggen waarom je het ontslag onterecht vindt. De rechter controleert daarna eerst of je werkgever zich aan de volgende regels heeft gehouden:

 • De relatie tussen jou en je werkgever is écht niet meer te herstellen. Je werkgever moet bewijzen dat jullie niet meer samen kunnen werken. Daarnaast moet je werkgever er alles aan hebben gedaan om het op te lossen.
 • Herplaatsing binnen het bedrijf is niet mogelijk. Er is geen functie op een andere locatie of afdeling voor jou.
 • Er geldt geen opzegverbod. Als er een opzegverbod geldt, mag je werkgever je niet ontslaan.

Daarna bepaalt de rechter of de redenen die je werkgever geeft terecht zijn. Als de rechter het verzoek om je te ontslaan goedkeurt, dan kun je tegen die beslissing in beroep te gaan.

Vragen en twijfels bij ontslag door verstoorde arbeidsrelatie

Ontstaan er steeds meer conflicten op je werk? Of heeft je werkgever gezegd dat hij je wil ontslaan? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je met advies voor jouw persoonlijke situatie.

Neem contact met ons op

Transitievergoeding, billijke vergoeding en WW-uitkering

Als je ontslagen wordt vanwege een slechte werkrelatie, heb je meestal recht op een WW-uitkering en een transitievergoeding. Soms heb je ook recht op een extra vergoeding: een billijke vergoeding. Hier heb je recht op als je werkgever iets ernstigs heeft gedaan, ook wel ‘ernstig verwijtbaar handelen’ genoemd. De rechter bepaalt in dat geval hoe hoog de vergoeding is. Voorbeelden van ernstig gedrag van je werkgever zijn:

 • Je werkgever probeerde je te versieren terwijl jij dat niet wilde
 • Je werkgever heeft je gediscrimineerd
 • Je werkgever houdt zich niet aan de afspraken in je contract
 • Je werkgever liegt over de reden van je ontslag, waardoor de relatie onherstelbaar is beschadigd
 • Je werkgever zorgt niet goed voor de arbeidsomstandigheden, waardoor je arbeidsongeschikt bent geworden en ontslagen wordt.

Antwoord op je vragen bij het einde van je arbeidsovereenkomst

Waar moet ik op letten als mijn contract eindigt? Met de online tool van CNV Vakmensen ontvang je betrouwbare informatie en advies rond het einde van jouw arbeidsovereenkomst.

Lees meer

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

 • Hulp bij je belastingaangiftes
 • Advies bij vragen over je werk en inkomen
 • Ondersteuning bij een arbeidsconflict