Wat wil jij veranderen in de Uitzend cao?

De ABU- en NBBU uitzend cao 2023 is inmiddels door alle werkgevers- en werknemerspartijen (waaronder CNV Vakmensen) goedgekeurd. Dit betekent dat we van start gaan met de cao gesprekken voor 2024. We willen namelijk zo snel mogelijk jullie rechtspositie en inkomen verbeteren. Wat zou jij het liefst in je cao verbeterd willen zien?

CNV leden stemmen in
Eind december 2022 konden we melden dat CNV Vakmensen en andere vakbonden een onderhandelingsresultaat hadden bereikt met de werkgevers over een nieuwe cao. 90% van de leden van CNV Vakmensen heeft na raadpleging vóór gestemd.

Inhoud cao 2023
De verbeteringen in je cao hebben onder andere betrekking op uitbreiding van de inlenersbeloning, betere arbeidsvoorwaarden bij arbeidsongeschiktheid en meer rechten op een periodieke verhoging in je schaal. Daarnaast (heel belangrijk!) kan je per 1 april a.s. je recht op Transitievergoeding claimen tot en met 12 maanden na het einde van je dienstverband (momenteel is dat nog 3 maanden). Uitbetalen van de Transitievergoeding wordt door uitzendwerkgevers namelijk vaak ‘vergeten’, maar je hebt er recht op, als je niet op eigen initiatief je contract hebt opgezegd. Maak hiervan gebruik!

Nieuwe onderhandelingen
Als CNV onderhandelingsdelegatie staan we nu op het punt om de onderhandelingen voor de cao 2024 op te starten. Verbeteringen in jullie positie kunnen ons namelijk niet snel genoeg gaan. We baseren onze cao voorstellen voor een groot gedeelte op het SER/ MLT advies. Hierin staat dat uitzendkrachten ‘gelijkwaardige’ arbeidsvoorwaarden moeten krijgen als medewerkers met een vast contract. Kort door de bocht willen we voor jullie, onder andere, meer contractzekerheid, meer inkomenselementen uit de cao van de inlener die op jullie van toepassing zijn en een (veel) betere Stipp pensioen regeling. Bovendien moet het afgelopen zijn met het misbruik maken van (huisvesting van) arbeidsmigranten die in Nederland werkzaam zijn als uitzendkracht.

Wat vind jij belangrijk?
Als CNV lid kan jij meepraten over je cao. Waar loop jij tegenaan in je werk? Wat mis je in de cao? Welke regeling kan verbeterd worden? Is de uitzendbranche aantrekkelijker te maken? Waar wordt in jouw ogen misbruik van gemaakt? etc etc. Laat ondergetekenden weten wat jouw mening is. We komen graag met je in contact!!!

Vragen, onduidelijkheden en/ of opmerkingen
Je kunt hiervoor terecht bij de onderhandelaars van CNV Vakmensen, Henry Stroek (h.stroek@cnvvakmensen.nl) en/of ondergetekende.

Marten Jukema
Vakbondsbestuurder
m.jukema@cnvvakmensen.nl
06-13204112