Tussentijdse wijzigingen in de huidige uitzend cao (17-11-2021 tot 2-1-2023)

Al langere tijd is CNV Vakmensen, samen met de FNV en De Unie, over de nieuwe cao-uitzendkrachten in gesprek met de werkgevers in de uitzendbranche (ABU en NBBU). Wij willen jullie arbeidsvoorwaarden flink verbeteren. Het overleg verloopt zeer moeizaam en heeft nog niet geen resultaat opgeleverd. Wel kunnen we twee tussentijdse wijzigingen per 1 januari a.s. melden (zie bijlage).

Voorstellenbrief CNV Vakmensen
We hebben jullie eind maart onze voorstellen ter verbetering van de cao gestuurd (zie bijlage). De afgelopen periode is gebruikt om werkgevers duidelijk te maken waarom we deze voorstellen doen. En waarom het goed zou zijn dat werkgevers naar ons luisteren. Keer op keer kunnen we door jullie verhalen en contracten aantonen dat uitzendkrachten niet gelijk behandeld worden als werknemers met directe dienstverbanden. Dit is op grond van wetgeving en de huidige arbeidsmarkt niet vol te houden. Uitzendwerkgevers prijzen zichzelf hiermee volledig uit de markt.

Werkgevers luisteren onvoldoende
Helaas leveren onze gesprekken nog niet voldoende op. Werkgevers zijn bang dat jullie te duur worden en dat daarmee het bestaansrecht van de branche ter discussie komt te staan. Ook omdat, zo wordt gevreesd, andere ‘flexvormen’ zoals schijnzelfstandigheid voor opdrachtgevers/ inleners een te aantrekkelijk alternatief zou kunnen worden.

Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten (commissie Roemer)
Emiel Roemer stelde het zijn rapport al zo duidelijk: Geen tweederangsburgers. Hoewel dit gaat over arbeidsmigranten meestal werkzaam via een uitzendcontract, speelt dit eigenlijk voor alle uitzendkrachten. Jullie behoren geen tweederangs werknemers te zijn. We zijn helaas nog niet zover dat dit doel, uitzendkrachten ook eersterangs burgers, binnen handbereik ligt. In september gaan we verder met onderhandelen over een nieuwe cao-uitzendkrachten met ingangsdatum 2 januari 2023

Tussentijdse wijziging huidige cao’s
1. Pensioen
De arbeidsvoorwaardencao’s van ABU en NBBU lopen nog door tot 2 januari 2023. Nog een paar maanden dus. Echter, na een akkoord duurt het enige tijd voordat de regelingen door werkgevers toegepast kunnen worden in hun systemen. Vandaar dat wij nu alvast bij één van de meest ingewikkelde onderwerpen, pensioen, een afspraak hebben gemaakt.

Per 1 januari 2023 zal de premie van de pensioengrondslag die werkgevers betalen voor het basispensioen worden opgehoogd van 4,2% naar 8% van de pensioenopbouw. Als je dus na 8 weken wachttijd in de basisregeling komt, of al deelnemer bent, dan gaat jouw spaarpotje voor je pensioen beter gevuld worden dan voorheen. Kortgezegd betekent deze cao-wijziging dat werkgevers meer geld voor pensioen gaan betalen voor uitzendkrachten die deelnemer zijn in de basisregeling. De wachttijd en de pensioengrondslag voor de plus regeling zijn vorig jaar verbeterd, nu dus een forse stap in de basisregeling.

2. Eindejaarsuitkering(en)
In het vorige cao-akkoord hebben we een afspraak gemaakt over het toevoegen van de vaste eindejaarsuitkering aan de elementen van de inlenersbeloning. Dit moest echter nog nader uitgewerkt worden. Omdat eindejaarsuitkeringen soms zijn weggestopt Individuele Keuze Budgetten bij opdrachtgevers moet het voor iedere uitzendkracht klip en klaar zijn dat hier recht op is. Deze uitwerking hebben we met deze tussentijdse wijziging ook geregeld.

Onderhandelen in september
De discussie met werkgevers is hiermee dus nog lang niet klaar. In september gaan wij door met het cao-overleg. We hopen dan binnen de kortste keren tot diverse afspraken op meerdere gebieden te komen. We houden jullie op de hoogte. Voor nu wensen we jullie allen een hele goede zomerperiode met indien van toepassing een fijne vakantie.

Vragen en/ of opmerkingen
Je kunt hiervoor terecht bij het onderhandelingsteam van CNV Vakmensen, Henry Stroek (h.stroek@cnvvakmensen.nl, 06- 2245 2195) en ondergetekende.

Marten Jukema

m.jukema@cnvvakmensen.nl
06-1320 4112

Downloads

Meepraten op de cao-pagina

Op de cao-pagina van Uitzendkrachten (ABU) blijf je op de hoogte van de onderhandelingen en het nieuws. Ook vind je informatie over de huidige afspraken van de cao.