Cao Uitzendkrachten (ABU)

Looptijd: -
Nieuwe cao in onderhandeling

De uitzendbranche kent twee grote cao’s: de cao ABU Uitzendkrachten en de cao NBBU Uitzendkrachten. De verschillen tussen de twee cao’s zijn overigens klein. De cao’s reguleren uitzendwerk in Nederland en hebben daarom een grote impact op de arbeidsmarkt. In de cao ABU Uitzendkrachten 2022 staan afspraken over salaris, werktijden, arbeidsomstandigheden, vakantie, pensioen en veilig en gezond werken.

Belangrijkste punten

  • De inlenersbeloning wordt o.a. uitgebreid met eenmalige uitkeringen, kostenvergoedingen en thuiswerkvergoedingen.

  • Per 1 januari 2023 de vaste eindejaarsuitkering onderdeel van de inlenersbeloning.

  • Hulpmiddelen die voor je werk nodig zijn moeten voortaan worden vergoed.

  • De maximale flextermijnen worden behoorlijk verkort en vakantieperiodes tellen straks mee in de fasetelling.

  • Het basispensioen gaat vanaf 2022 in na 8 gewerkte weken en je bouwt pensioen op over een hoger gedeelte van je salaris.

Meer informatie over de cao

Onder welke cao val ik?

Afhankelijk van het uitzendbureau waar jij werkt val je onder de ABU-cao of de NBBU-cao. De cao verschillende nauwelijks van elkaar, maar het is wel goed om te weten welke voor jou geldt. Je kunt dit gemakkelijk achterhalen door je contactpersoon bij het uitzendbureau te vragen. Je kunt het ook snel zelf opzoeken. Ga naar www.abu.nl en vul de naam van het uitzendbureau in waar jij bent ingeschreven. Staat het uitzendbureau er niet tussen, dan is het waarschijnlijk NBBU. Om dit te controleren ga je naar www.nbbu.nl en kijk of onder 'onze leden' jouw uitzendbureau wel te vinden is.

Cao flexwerken, cao detachering

De arbeidsmarkt in Nederland kent verschillende vormen van flexwerk. Flexwerken, detachering, uitzendkracht of payroller. Het zijn verschillende vormen van flexwerker en worden nog al eens door elkaar gebruikt. Ze lijken dan ook veel op elkaar. Voor alle soorten van flexwerk geldt dat er geen sprake is van een vast contract en een vast aantal uren. Wat betekent het als je uitzendkracht bent? En wat zijn de verschillen met andere vormen van flexwerk? Je leest er op deze pagina over flexwerken meer over.

Korting op lidmaatschap vakbond

Wist je dat je als uitzendkracht de kosten voor je lidmaatschap fiscaal kan verrekenen? Hierdoor betaal je eigenlijk maar de helft voor je lidmaatschap. Je kunt zelf op bij je uitzendbureau vragen om de vakbondscontributie aan de werknemersorganisatie in mindering te brengen op je brutoloon. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met je uitzendbureau of de bestuurder van CNV Vakmensen.

Veelgestelde vragen cao ABU Uitzendkrachten

Veelgestelde vragen

Contactpersoon

Marten Jukema
Onderhandelaar

Vragen of opmerkingen over de cao ABU Uitzendkrachten?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error

Word lid van CNV

Als lid van CNV maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte