Cao Uitzendkrachten (ABU)

Looptijd: -
Nieuwe cao in onderhandeling
Marten Jukema
Onderhandelaar

De uitzendbranche kent 2 grote cao’s: de cao ABU Uitzendkrachten en de cao NBBU Uitzendkrachten. De verschillen tussen de 2 cao’s zijn overigens klein. De cao’s reguleren uitzendwerk in Nederland en hebben daarom een grote impact op de arbeidsmarkt. In de cao ABU Uitzendkrachten 2022 staan afspraken over salaris, werktijden, arbeidsomstandigheden, vakantie, pensioen en veilig en gezond werken.

De onderhandelingen

Hier vind je het laatste nieuws over de onderhandelingen. Dit is een belangrijke fase in het cao-proces. Hier wordt uiteindelijk de inhoud van jouw nieuwe cao bepaald. CNV onderhandelt namens de werknemers met de werkgevers over de nieuwe afspraken.

Meer informatie over de cao

Onder welke cao val ik?

Afhankelijk van het uitzendbureau waar jij werkt val je onder de ABU-cao of de NBBU-cao. De cao verschillende nauwelijks van elkaar, maar het is wel goed om te weten welke voor jou geldt. Je kunt dit gemakkelijk achterhalen door je contactpersoon bij het uitzendbureau te vragen. Je kunt het ook snel zelf opzoeken. Ga naar www.abu.nl en vul de naam van het uitzendbureau in waar jij bent ingeschreven. Staat het uitzendbureau er niet tussen, dan is het waarschijnlijk NBBU. Om dit te controleren ga je naar www.nbbu.nl en kijk of onder 'onze leden' jouw uitzendbureau wel te vinden is.

Cao flexwerken, cao detachering

De arbeidsmarkt in Nederland kent verschillende vormen van flexwerk. Flexwerken, detachering, uitzendkracht of payroller. Het zijn verschillende vormen van flexwerker en worden nog al eens door elkaar gebruikt. Ze lijken dan ook veel op elkaar. Voor alle soorten van flexwerk geldt dat er geen sprake is van een vast contract en een vast aantal uren. Wat betekent het als je uitzendkracht bent? En wat zijn de verschillen met andere vormen van flexwerk? Je leest er op deze pagina over flexwerken meer over.

Korting op lidmaatschap vakbond

Wist je dat je als uitzendkracht de kosten voor je lidmaatschap fiscaal kan verrekenen? Hierdoor betaal je eigenlijk maar de helft voor je lidmaatschap. Je kunt zelf op bij je uitzendbureau vragen om de vakbondscontributie aan de werknemersorganisatie in mindering te brengen op je brutoloon. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met je uitzendbureau of de CNV-bestuurder.

Veelgestelde vragen cao ABU Uitzendkrachten

Veelgestelde vragen

Contactpersoon

Marten Jukema
Onderhandelaar
Telefoon
0613204112

Vragen of opmerkingen over de cao ABU Uitzendkrachten?

1 bericht

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error
    bijna 2 jaar geleden
    Goedemiddag, ik heb een vraag over het bureau waarvoor ik werk. Ik werk nu twee jaar voor hen en heb sindsdien dezelfde baan. Ik woon in een huis dat mijn bureau te huur heeft verhuurd. In een gesprek met de politie en de instantie die verantwoordelijk is voor het doorgeven van het adres waar ik woon, verbazen ze zich waarom ik nog niet ben ingeschreven. Ik ben al lang in onderhandeling met de makelaar om mij toestemming te geven om het adres te registreren, omdat de eigenaar van het huis een positieve gaf als de makelaar akkoord gaat. Agentschap wil niet. Wat moet ik doen, het adres is erg belangrijk voor mij zodat ik kan beginnen met het oplossen van mijn privézaken. Ik kreeg te horen dat het strafbaar is als ik het adres niet doorgeef. Wat moet ik nu doen, vandaag heb ik een mail gestuurd naar de gemeente Den Bosch waar ik op antwoord wacht! Bedankt!
      Moderator
      meer dan 1 jaar geleden
      Hi Ivica, excuus voor de langzame reactie. Ik hoop dat het nu al opgelost is, maar mocht je nog steeds vragen hebben over de registrering van je adres, dan kun je het beste contact opnemen met CNV Info: 030 751 1001 Dan kunnen we kijken wat we voor je kunnen doen. ^Anne
      U
      Error
    U
    Error

Wil jij ook meer invloed op jouw arbeidsvoorwaarden?

Word vandaag nog lid van CNV, nu tijdelijk in totaal € 25 voor de eerste 5 maanden. Jouw mening telt!

  • Deel jouw wensen voor een nieuwe cao
  • Geef je mening tijdens nieuwe onderhandelingen
  • Stem mee met ledenpeilingen
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte