Het concurrentiebeding, relatiebeding en het geheimhoudingsbeding

In je arbeidsovereenkomst kunnen bijzondere afspraken of voorwaarden worden opgenomen. Dit wordt ook wel een beding genoemd. De meest voorkomende bijzondere voorwaarden zijn het concurrentiebeding, relatiebeding en geheimhoudingsbeding. Dit zijn voornamelijk afspraken die je werkgever beschermen en waar jij je aan moet houden. Op deze pagina vertellen we je wat de belangrijkste bedingen betekenen.

Het concurrentiebeding: wat is het?

Een concurrentiebeding is een afspraak tussen jou en je werkgever die kan worden opgenomen in je arbeidsovereenkomst. Staat er in jouw contract een concurrentiebeding? Dan heb je afgesproken dat je na het eindigen van het contract voor een bepaalde periode niet mag werken bij de concurrent. Ook kan er worden afgesproken dat je niet hetzelfde werk mag doen als zelfstandig ondernemer. De volgende beperkingen kunnen in het concurrentiebeding voorkomen:

  • Het soort werk: bijvoorbeeld niet hetzelfde werk doen bij een nieuwe werkgever.
  • De nieuwe werkgever: bijvoorbeeld niet werken bij een directe concurrent.
  • De plaats of regio: bijvoorbeeld niet hetzelfde werk doen binnen een bepaald gebied.
  • De periode: bijvoorbeeld niet binnen een 1 of 2 jaar bij een concurrent hetzelfde werk doen of een eigen bedrijf starten.

De geldigheid van het concurrentiebeding

Vaak is het concurrentiebeding verbonden aan een bepaalde periode. Deze periode is vaak 1 tot 2 jaar. Een langere periode wordt door de rechter vaak als onterecht gezien, mocht het zover komen. Het concurrentiebeding is daarnaast alleen geldig in een bepaalde regio. Belangrijk om te weten: als een concurrentiebeding in de cao is opgenomen, geldt deze niet automatisch voor de werknemer.

Het concurrentiebeding bij een tijdelijk contract

Er mag geen concurrentiebeding in een tijdelijk contract staan. Er is één uitzondering: als je werkgever kan aantonen dat er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen, dan mag er wel een concurrentiebeding in het contract staan. De reden(en) moet in de arbeidsovereenkomst zijn opgenomen. Zonder reden is het concurrentiebeding alsnog niet geldig.

Het relatiebeding: wat is het?

In je contract kan ook een relatiebeding staan. Met het relatiebeding spreek je af dat je na het eindigen van je contract geen contact onderhoudt met relaties van je werkgever. Bijvoorbeeld met klanten, leveranciers of samenwerkingspartners. Dit betekent dat je ook niet mag gaan werken voor klanten van je werkgever. Een relatiebeding mag niet in een tijdelijk contract staan, tenzij er zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen gelden. De reden moet, net als bij het concurrentiebeding, zijn opgenomen in het contract.

Concurrentiebeding en relatiebeding: het verschil

Het relatiebeding is een vorm van het concurrentiebeding, maar gaat minder ver. Bij het relatiebeding mag je namelijk nog wel werken voor een concurrent. Je mag alleen geen relaties meenemen naar je nieuwe werkgever of contact zoeken met relaties. Ook het relatiebeding is verbonden aan een bepaalde periode. Meestal is dat 1 of 2 jaar.

Overtreden van het relatiebeding

Ga je werken voor een klant van je vorige werkgever terwijl er een relatiebeding in je contract staat? Dan mag je vroegere werkgever een boete geven. De mogelijkheid om een boete te geven en de hoogte ervan moeten in je arbeidsovereenkomst zijn opgenomen.

Wat te doen bij een conflict met je (vorige) werkgever

Zegt je vorige of huidige werkgever onterecht dat je een van de bedingen niet nakomt? Of vraag jij je af of het beding in je contract is toegestaan? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met al je vragen.

Neem contact met ons op

Het geheimhoudingsbeding: wat is het?

Als laatste kan er ook een geheimhoudingsbeding worden opgenomen in je arbeidsovereenkomst. Met het geheimhoudingsbeding spreek je af dat bepaalde bedrijfsinformatie niet met iemand buiten het bedrijf gedeeld mag worden. Niet alle informatie van je werkgever mag namelijk zomaar worden verspreid. Denk bijvoorbeeld aan informatie over de financiën, de klanten of het personeel. Vaak geldt het geheimhoudingsbeding voor de tijd die je bij je werkgever werkt en voor een periode erna.

Overtreden van het geheimhoudingsbeding

Houd jij je niet aan het geheimhoudingsbeding? Dan kun je een boete krijgen of ontslagen worden. Dat gaat wel altijd via de kantonrechter. De werkgever moet daarnaast de geleden schade en de grootte ervan kunnen aantonen. Ook als je geen geheimhoudingsbeding in je contract hebt staat, mag je niet zomaar informatie delen. Soms is het onduidelijk wat je wel en niet kunt delen. Stel jezelf dan de volgende vraag: is het nadelig voor mijn werkgever als deze informatie naar buiten komt? Wanneer het antwoord ‘ja’ is, deel dan de informatie niet.

Begrippenlijst cao

Wil je meer weten over de meestgebruikte termen rondom cao's, werk en contracten? Bekijk dan onze uitgebreide begrippenlijst waar je heldere definities en uitleg vindt.

Bekijk de begrippenlijst

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict