Onderhandelingsresultaat cao Uitvaartbranche

Op maandag 15 april heeft CNV, samen met collega-bonden FNV en De Unie, een onderhandelingsresultaat bereikt voor de nieuwe cao voor de Uitvaartbranche. Het woord is nu aan u. Breng zo snel mogelijk uw stem uit!

Stroef begin

De onderhandelingen verliepen aanvankelijk nogal moeizaam. In maart zegde de werkgeversdelegatie zelfs een gepland overleg af. Gelukkig hebben we de draad daarna weer kunnen oppakken en hebben we in goed overleg met de werkgevers een onderhandelingsresultaat weten te bereiken.

Hieronder een aantal hoofdpunten uit het resultaat:

  • De cao heeft een looptijd van 22 maanden, van 1 maart 2024 tot 1 januari 2026.
  • Gedurende de looptijd van de cao worden de feitelijke salarissen met totaal 11% structureel verhoogd: 7% per 1 mei 2024, 3% per 1 januari 2025 en 1 % per 1 juli 2025.*
  • Ook de beschikbaarheidsvergoedingen worden op bovengenoemde data verhoogd met dezelfde percentages (7, 3 en 1%).
  • In september 2024 wordt aan werknemers met een functie in functieniveau I t/m III een eenmalige uitkering verstrekt van 1.17% van het bruto jaarsalaris.
  • Met het oog op het verlagen van de werkdruk wordt, voor werknemers met ‘kleine’ contracten (0,5 FTE en lager), het maximum aantal beschikbaarheidsdiensten per jaar teruggebracht.
  • Werknemers met een zwaar beroep die in aanmerking komen voor de RVU regeling kunnen nu 24 (in plaats van 12) maanden eerder dan de AOW-datum vervroegd uittreden.
  • De reiskosten- en thuiswerkvergoeding worden per 1 mei 2024 verhoogd naar het fiscaal maximum (respectievelijk € 0,23 per kilometer en € 2,35 per dag). Als de overheid gedurende de looptijd van de cao een hoger fiscaal maximum vaststelt, volgen de vergoedingen die verhoging.

*Voor ‘buitenschaligen’ – werknemers die een hoger salaris ontvangen dan het maximum van schaal 9 – zijn andere afspraken gemaakt; zie het onderhandelingsresultaat voor een nadere toelichting.

Zoals gezegd, dit zijn slechts een paar hoofdpunten. Raadpleeg voor de volledige tekst van het onderhandelingsresultaat de bijlage.

Breng uw stem uit!

Alhoewel we niet alles hebben kunnen binnenhalen wat we wilden, denken we dat we met deze afspraken toch een goed resultaat hebben bereikt. Wat ons betreft ligt er nu een mooi pakket aan afspraken voor de nieuwe cao. Maar het gaat natuurlijk om uw arbeidsvoorwaarden, dus is het laatste woord aan jou!

CNV legt het eindbod nu ter stemming aan de leden voor. Alleen leden kunnen een geldige stem uitbrengen. Je kunt als lid digitaal je stem uitbrengen. De link om te stemmen ontvang je in een aparte nieuwsbrief. Houd je mailbox dus in de gaten!

Laat je stem horen en breng tot en met 2 mei 2024 jouw stem uit. Stemmen die daarna binnenkomen, tellen niet mee in de uitslag.

De cao online

Je kunt de cao ook online volgen. Reageer of stel je vragen en blijf zo altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jou cao. Ga hier naar de cao-pagina.

We zien uw reactie graag tegemoet!

Peter Bloemendaal
bestuurder CNV
M: 06 2047 1887
E: p.bloemendaal@cnv.nl

Downloads

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error