Wat is een vaststellingsovereenkomst (vso)?
Bij ontslag met wederzijds goedvinden worden alle afspraken over het ontslag tussen jou en je werkgever vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst (vso), ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd. Hiermee geven jullie aan dat jullie allebei akkoord gaan met het besluit tot ontslag. Vaak kun je over de inhoud van de vaststellingsovereenkomst onderhandelen. Nadat je alle gemaakte afspraken hebt gecontroleerd en het eens bent met het voorstel, kun je de overeenkomst ondertekenen.
Wanneer een vaststellingsovereenkomst?
Als je werkgever je wilt ontslaan, kan hij of zij een vaststellingsovereenkomst aanbieden. Dit is een voorstel om tot ontslag te komen. Het is niet verplicht om meteen akkoord te gaan met dit voorstel, want je mag ook een tegenbod doen. Door het opstellen en ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst kun je vaak voorkomen dat er een ontslagprocedure bij een kantonrechter nodig is.
Wat staat er in een vaststellingsovereenkomst?
Als je akkoord gaat met je ontslag, moet je samen met je werkgever een vaststellingsovereenkomst opstellen. In een vaststellingsovereenkomst staan onder andere afspraken over:
- De reden voor het ontslag
- Dat het ontslag op initiatief van de werkgever is
- De einddatum van de arbeidsovereenkomst en de opzegtermijn
- Ontslagvergoeding
- Uitbetaling van vakantiedagen en vakantiegeld
- Vrijstelling van werk
- Het gebruik en inleveren van bedrijfsmiddelen
- Afspraken over nieuwe baan en het concurrentie-, relatie-, of geheimhoudingsbeding
Je kunt nog meer afspraken in de overeenkomst opnemen die passen bij jouw situatie.