Auto van de zaak: privé en zakelijk rijden

In een auto van de zaak kan je zowel privé als zakelijk rijden. Wanneer je de auto ook privé gebruikt, wordt dit aangemerkt als loon waarover je belasting moet betalen. Lees alles over bijtelling, cataloguswaarde, kilometeradministratie en de eigen bijdrage.

Een auto van de zaak is niet gratis

Meteen maar met de deur in huis vallen. Leuk als je een auto van de zaak krijgt, maar helemaal gratis is hij niet. Je betaalt namelijk belasting. Die noemen we bijtelling. (Tenminste, als je er ook privé in rijdt en dat meer dan 500 kilometer per jaar doet.) De Belastingdienst ziet het privégebruik van jouw zakelijke auto namelijk als loon in natura. En net als bij ‘gewoon’ loon, moet je daar belasting over betalen.

Hoe hoog is mijn bijtelling?

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Meestal is dit 25 procent. Voor milieuvriendelijke auto's is dit lager: 20, 14, 7 of 4 procent, afhankelijk van de uitstoot. Voorbeeld: de cataloguswaarde van jouw auto is € 30.000 en hij is niet milieuvriendelijk. Jouw bijtelling wordt dan € 7.500 per jaar. Moet je dat bedrag dan ook ieder jaar betalen? Nee. Het wordt bij je belastbaar inkomen opgeteld.


Wat houdt de cataloguswaarde eigenlijk precies in?

De cataloguswaarde van jouw auto is de nieuwprijs inclusief btw en bpm (belasting van personenauto's en motorrijwielen). Ook accessoires die zijn aangebracht voordat jouw auto op kenteken werd gezet, zijn inbegrepen. Is jouw auto meer dan 15 jaar geleden voor het eerst in gebruik genomen, dan geldt niet de cataloguswaarde maar de dagwaarde.

Wat is de eigen bijdrage?

Wanneer je een auto van de zaak ook privé gebruikt, is de kans groot dat jouw werkgever daar een eigen bijdrage voor vraagt. Werkgevers mogen dat zelf bepalen. Ook hoe hoog die is. Vaak geldt dat hoe duurder de auto is, hoe hoger de eigen bijdrage.
Overigens mag je de eigen bijdrage weer aftrekken van je bijtelling. De eigen bijdrage mag ook niet hoger zijn dan de bijtelling. Er kan dus geen negatief loon ontstaan.

Minder dan 500 km privé? Kilometeradministratie

Je betaalt geen bijtelling als je de auto niet of nauwelijks (minder dan 500 km) privé gebruikt. Dat moet je dan wel kunnen aantonen. Bijvoorbeeld met een nauwkeurig bijgehouden kilometeradministratie/rittenregistratie of met een ‘verklaring geen privégebruik’. In de download hieronder vind je een voorbeeld van een kilometeradministratie.

Downloads

Veel gestelde vragen over een auto van de zaak

CNV helpt

Heb je hulp nodig bij je belastingaangifte?

Lees hier meer over belastingaangifte doen

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict