Werktijdverkorting (WTV)

Via de Regeling Werktijdverkorting (WTV) kunnen bedrijven de werktijd van hun personeel verkorten. Hierdoor is het mogelijk om waardevol personeel te behouden, ook als er tijdelijk minder werk is. Maar hoe werkt de regeling precies? We vertellen wat je allemaal moet weten over werktijdverkorting. Ook leggen we uit welke gevolgen de regeling kan hebben voor jou als werknemer.

Werktijdverkorting: wat is het?

Volgens de Regeling Werktijdverkorting (WTV) kunnen bedrijven onder bijzondere omstandigheden de werktijd van hun personeel verkorten. Bijvoorbeeld als er tijdelijk minder werk is door een brand binnen het bedrijf. Met de regeling kan de werkgever een WW-uitkering aanvragen bij het UWV voor de niet-gewerkte uren van werknemers. Deze regeling geldt voor werknemers waarvoor een loondoorbetalingsplicht geldt. Om in aanmerking te komen voor de regeling, moet de werktijdverkorting tijdelijk zijn: minimaal 2 en maximaal 24 weken.

Gevolgen van werktijdverkorting voor werknemers

Tijdens de periode van werktijdverkorting blijf je gewoon in dienst bij je werkgever. Je inkomen blijft daarbij meestal gelijk. Het UWV betaalt het WW-gedeelte direct aan je werkgever. Tijdens deze regeling blijven de pensioenpremies onveranderd, zodat je pensioenopbouw niet wordt verstoord. Als je als werknemer minder werkt via de WTV, krijg je de mogelijkheid om in die tijd scholing te volgen. Zo kun je jouw inzetbaarheid binnen het bedrijf en de sector verbeteren. Het is de verplichting van je werkgever om zich hiervoor in te spannen. Ook mag je werkgever je verplichten om deel te nemen aan scholing.

Vragen of twijfels bij werktijdverkorting

Krijg jij te maken met werktijdverkorting en heb je daar vragen over? Of twijfel je of de werktijdverkorting op de juiste manier wordt toegepast? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Neem contact met ons op

Ziekte en vakantie bij werktijdverkorting

Als je ziek wordt tijdens de periode van werktijdverkorting, moet je werkgever je ziek melden via een declaratieformulier. Tijdens de eerste 13 weken loopt de WTV door. Na deze periode ga je over naar de ziektewet van het UWV. Tijdens WTV kun je gewoon vakantie opnemen. Je werkgever betaalt je vakantie door, want je bent nog steeds in dienst.

Geldt er een sollicitatieplicht?

Bij de werktijdverkortings-regeling gelden vaak dezelfde verplichtingen als bij een gewone WW-uitkering. Wel is er een belangrijk verschil: bij WTV hoef je niet te solliciteren of je in te schrijven als werkzoekende bij het UWV. Pas als je door WTV helemaal geen werk meer hebt en jouw werkgever verlenging aanvraagt komt de sollicitatieplicht in beeld. Je moet je uiterlijk de tweede dag na de eerste verlenging hebben ingeschreven als werkzoekende.

WW-uitkering na werktijdverkorting

Als jij je baan kwijtraakt na de volledige werktijdverkorting, bijvoorbeeld door ontslag, dan kun je opnieuw een WW-uitkering aanvragen. Afhankelijk van je arbeidsverleden heb je recht op maximaal 24 maanden WW. Werkte je tijdens de WTV helemaal niet en kreeg je werkgever een WW-uitkering voor jou? Dan kan de WTV-periode invloed hebben op de duur van je WW-uitkering: die kan korter worden.

Antwoord op je vragen bij het einde van je arbeidsovereenkomst

Waar moet ik op letten als mijn contract eindigt? Met de online tool van CNV ontvang je betrouwbare informatie en advies rond het einde van jouw arbeidsovereenkomst.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Verder lezen

Arbeidsconflict

Een arbeidsconflict met je werkgever. Dat wil je natuurlijk zo...

Collectief ontslag

Bij collectief ontslag worden meer dan 20 werknemers ontslagen....

Oneens met je ontslag

Welke rechten heb je als je bent ontslagen?

Ontslag bij faillissement

Ontdek welke rechten je hebt als je ontslagen wordt door faillissement.

Ontslag door verstoorde arbeidsrelatie

Heb je ruzie met je werkgever? Dan kan hij je ontslaan.

Ontslag in je proeftijd

Je werkgever mag je zonder reden ontslaan in je proeftijd.

Ontslag in overleg

Je werkgever en jij gaan samen akkoord met je ontslag.

Ontslag om bedrijfseconomische reden

Als het niet goed gaat met je bedrijf, dan is ontslag een optie.

Ontslag op staande voet

Ontslagen omdat je iets ernstigs hebt gedaan op je werk.

Ontslag wegens disfunctioneren

Je werkgever mag je ontslaan als jij je werk niet goed uitvoert.

Rechten en plichten bij ziekte

De gevolgen van lang ziek zijn op je werk.

Rekentool WW-uitkering

Een rekentool voor de hoogte en duur van je WW-uitkering.

Transitievergoeding

Wanneer heb je recht op deze ontslagvergoeding en hoe bereken je die?

Vaststellingsovereenkomst

Waar moet je op letten als je afspraken maakt over je ontslag?

WIA-uitkering

Ben je langer dan 2 jaar ziek? Vraag dan een WIA-uitkering aan.

Plichten bij een WW-uitkering

Bijvoorbeeld solliciteren en accepteren van passend werk.

WW-uitkering

Ben je werkloos? Dan heb je waarschijnlijk recht op een WW-uitkering.

Zelf ontslag nemen

Zelf je baan opzeggen is niet moeilijk. Ontdek waar je op moet letten.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict