Werkzekerheid en andere cao-afspraken UWV

Op 14 september 2020 was het laatste periodiek overleg met UWV voor de cao-onderhandelingen. Het is dan altijd goed om af te tasten hoe iedereen in de wedstrijd zit. En om de afspraken van de vorige cao nog eens na te lopen. Praat mee op het cao-symposium Voordat ik je vertel over het periodiek overleg, wil ik je aandacht voor het cao-symposium op 12 oktober. Je kunt daar meepraten over je cao. CNV Vakmensen organiseert dat samen met de andere vakbonden en met UWV. Via UWV krijg je een e-mail om je aan te melden. Het kost je maar 1 uur, en dat vanuit je stoel thuis of op kantoor.
Wat hebben we besproken op 14 september?

Werkzekerheid
Twee jaar geleden waren jullie duidelijk: jongeren willen graag een vast contract. CNV Vakmensen heeft dat opgepakt. Door CNV Vakmensen staat in de huidige cao dat het aantal vaste contracten omhoog gaat van 80% naar 85%. Precies het omgekeerde is gebeurd: op dit moment heeft 1 op de 4 collega’s een flexcontract, 25% dus! Slechts 75% heeft een vast contract.

Aannamebeleid UWV
UWV heeft op 14 september uitgebreid uitgelegd hoe hun aannamebeleid is. UWV werft veel mensen, van wie er velen al in de eerste maanden weer weg gaan. Bijvoorbeeld omdat de opleiding niet lukt. Aan de andere kant biedt UWV vaak pas na 2 jaar (uitzend plus tijdelijk contract) een vast contract. En geven ze lang niet iedereen uitzicht op een vaste baan. CNV Vakmensen overweegt om in de voorstellenbrief te zetten: zodra de opleiding af is (dus duidelijk is dat je het werk kunt, ook al beheers je nog niet alle aspecten), een vast contract.

Je werkt bij UWV om cliënten aan een vast inkomen en een vaste baan te helpen. En zelf zou UWV dat niet doen?

Variabele beloning
Tot en met schaal 10 kun je een gratificatie krijgen bij extra prestaties. Vanaf schaal 11 staat daar niets over in de cao. Daarom biedt UWV veel managers in het tweede echelon extra bonussen aan. Dat mag dus van de cao. Het eerste echelon krijgt trouwens geen bonussen. In de vorige cao-onderhandelingen wilden jullie van alle gratificaties (tot schaal 10) en bonussen (vanaf schaal 11) af. Maar hoe denk je daar nu over? Laat het weten door te stemmen op Je Achterban! Klik HIER om te stemmen.

Het goede gesprek
Er staat bijna niets op papier over het goede gesprek en over beoordelingen. Het voordeel is, dat het goede gesprek daardoor bij goede verhoudingen goed loopt. Maar soms zijn de onderlinge verhoudingen zo slecht, dat je hulp van buitenaf nodig hebt. Een duidelijk format voor het gesprek. Een onafhankelijke bezwarenprocedure, voor als je het niet eens wordt.

CNV Vakmensen worstelt daarmee: moeten we voor die paar plekken waar het niet goed loopt, duidelijke regels maken? Want goede verhoudingen regel je niet op papier. Er is nu ook een bemiddelingsinstantie om daarbij te helpen. Slechte verhoudingen kun je met regels en correcties wel verbeteren.

Wat vind jij? Moeten we een gespreksformat maken, en een onafhankelijke bezwarenprocedure? Laat het weten door te stemmen op Je Achterban!
Klik HIER om te stemmen, of ga naar de pagina van je achterban op de website: https://www.jeachterban.nl/uwv/

Roel van Riezen
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 34
E: r.vanriezen@cnvvakmensen.nl