Al het nieuws

Leden UWV en CBR

Jouw mening voor een krachtig geluid in Den Haag.

Heb jij onze enquête https://q.crowdtech.com/7ii8DLSPbE-v8lSzs4-R5A al ingevuld? Neem tien minuten de tijd en laat weten of jouw werkgever voldoende gebruik maakt van jouw kennis. Kan jij met plezier je werk doen en wordt een kritische geluid op prijs gesteld?

Vanaf september zijn er hoorzittingen van een tijdelijke Tweede Kamercommissie naar ‘de problemen van uitvoeringsorganisaties en hoe de menselijke maat weer terug kan komen in het parlementaire proces’. CNV vindt dat de kennis en professionaliteit van ambtenaren het uitgangspunt moeten zijn voor goedwerkende uitvoeringsorganisaties.

Met de uitkomsten van deze enquête willen wij jullie stem laten horen aan de politiek. De enquête is anoniem, vul hem in en deel de link met collega’s, want hoe meer mensen hem invullen, hoe sterker onze stem in Den Haag.

Het onderzoek van CNV richt zich op de uitvoeringsorganisaties: Belastingdienst, CAK, CBR, DUO, SVB en UWV.
Uiteraard zullen we jullie op de hoogte houden over de uitkomsten.

Join us op Linkedin

Met de linkedingroep Ambtenaar Centraal https://www.linkedin.com/groups/8957061/ wil CNV meer interactie creëren tussen ambtenaren werkzaam bij uitvoeringsorganisaties. Wat houdt je bezig, hoe kijk jij aan tegen de tijdelijke onderzoekscommissie? Geef je mening en lees de columns van projectleider Loek Schueler van CNV. Wil je reageren, mail mij gerust op l.schueler@cnv.nl

Ruimte voor de ambtenaar

In het UWV magazine van afgelopen juni las ik bemoedigende woorden van scheidend voorzitter Fred Paling. Hij wil dat uitvoerders meer ruimte en middelen krijgen om simpeler en menselijker te werken. Maar ook dat de uitvoeringstoets scherper mag stellen: Nee, tenzij…

Ik ben onderhandelaar bij veel bedrijven. Als een bedrijf ergens problemen ondervindt, komt de directeur vaak zelf direct naar de werkvloer. Daar wordt besproken wat er mis gaat en hoe het opgelost kan worden. Het zijn hele korte lijntjes tussen top en uitvoering. Daardoor kan er snel en effectief worden gehandeld. De baas beslist namelijk direct over wat er nodig is. De beurs trekken? Specialisten inhuren? Training organiseren? Proces veranderen?

Bij de overheid is dit vele malen complexer. Wie is de baas? Is dat de directeur of de Directeur-Generaal, de Secretaris-Generaal of de minister/staatssecretaris? De manoeuvreer ruimte van een uitvoerende dienst is beperkt bij het maken van keuzes over budget, prijs, dienstverlening of prioriteiten. Er is een constante afhankelijkheid van de kracht en macht van de Tweede Kamer. En zelfs die is nooit stabiel door verkiezingen.

Het interview met Paling is uit mijn hart gegrepen en past helemaal in het CNV project #ambtenaarcentraal! Ik ben benieuwd naar jullie mening. Vul onze enquête (https://q.crowdtech.com/7ii8DLSPbE-v8lSzs4-R5A) in en deel de link met jouw collegae. De uitkomst van onze enquête wordt binnenkort bekeken en gepubliceerd. Volg dit nieuws via onze LinkedIn pagina Ambtenaar centraal (zie https://www.linkedin.com/groups/8957061/).

Roel van Riezen
Bestuurder CNV Vakmensen
M. 06 5160 2034
E. r.vanriezen@cnvvakmensen.nl