Loonbod van UWV na derde onderhandelingsronde

Donderdag 24 november hebben de vakbonden opnieuw onderhandeld met jullie werkgever. Het bod dat UWV heeft neergelegd ligt veel lager dan de inflatiecijfers. CNV Vakmensen en de andere vakbonden hebben dit jaar een hoge loonvraag gesteld vanwege de bijzondere economische situatie. Omdat alle prijzen in Nederland stijgen en het minimumloon en daaraan gekoppelde uitkeringen 10% stijgen.

UWV geeft aan dat zij slechts heel beperkt de ruimte krijgen van het kabinet om de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers te verbeteren. CNV Vakmensen zit aan de onderhandelingstafel namens jullie. De CNV leden die bij UWV werken hebben ons laten weten wat hun verwachtingen zijn voor de nieuwe cao in 2023. Op basis van jullie reacties onderhandelen wij, in het collectief belang van alle medewerkers.

In de onderhandelingen zien wij nog geen bereidheid van UWV om tegemoet te komen aan de voorstellen van de vakbonden. De afstand is zo groot dat wij niet denken er dit jaar uit te gaan komen.

Het huidige bod van UWV is:

 • Looptijd van 1 jaar, 1 januari 2023 tot 1 januari 2024
 • Structurele loonsverhoging van 4%
 • Verhoging van thuiswerkvergoeding €0,15 (dus €2,15 per dag)
 • Reiskostenvergoedingen worden verhoogd met 1 cent. Loop/fietsvergoeding gaat van €0,15 per km naar €0,16 per km. De vergoeding voor de auto gaat van €0,12 per km naar €0,13 per km. Het volledige voorstel van UWV voor de reiskostenregeling tref je in de bijlage.
 • Maximale pensioenopbouw wordt losgelaten (ondanks toegezegde intentie in 2021). Met dit loonbod gaat uw toekomstige pensioenopbouw dan ook omlaag.

Kortom;  een loonsverhoging die lager ligt dan veel andere cao’s die deze maand worden afgesloten,  een verlaging van de pensioenopbouw en 1 cent verhoging van de reiskostenvergoeding.

Met dit bod gaan de vakbonden niet akkoord. CNV Vakmensen en de andere vakbonden willen dat UWV een beter voorstel doet. Als het nodig is moet UWV een beroep doen op het kabinet om meer financiële ruimte te krijgen voor de arbeidsvoorwaarden. Het is voor de vakbonden niet wenselijk dat de onderhandelingen lang duren. Maar als jullie werkgever niet bereid is om een hoger bod op te tafel te leggen, zullen we er niet snel uitkomen.

Eenmalige uitkering december 2022

Veel werkgevers geven in deze periode een extra eenmalige uitkering. Dit komt omdat mensen steeds vaker in de financiële problemen raken, vanwege de hoge prijsstijgingen.

UWV heeft besloten om in december van dit jaar een eenmalige uitkering te geven van € 500 netto per medewerker.

CNV Vakmensen vindt het belangrijk dat flexkrachten dezelfde beloning krijgen voor hun werk als vaste medewerkers. Wij waarderen het daarom dat de uitzendkrachten dezelfde eenmalige uitkering van UWV ontvangen.

De voorwaarden voor de regeling zijn:

 • Iedereen die op 1 december 2022, op basis van een arbeidsovereenkomst, werkzaam is bij UWV komt in aanmerking voor de uitkering.
 • Je ontvangt, ongeacht je arbeidsomvang, een bedrag van € 500 netto.
 • De betaling vindt plaats met de salarisbetaling van december 2022.
 • Uitzendkrachten die op 1 december 2022 werkzaam zijn voor UWV ontvangen de uitkering van € 500 netto via het uitzendbureau.
 • De vergoeding wordt onbelast uitgekeerd, maakt geen onderdeel uit van je belastbaar inkomen en is niet pensioengevend. De eenmalige uitkering heeft daarom geen invloed op inkomensafhankelijke bijdragen zoals huur- en zorgtoeslag.
 • In gevallen waarin deze regeling niet voorziet, beslist de werkgever.

Vakbonden waarderen deze uitkering, maar constateren dat de kloof om een cao voor 2023 af te sluiten nog te groot is.

Vervolgproces cao onderhandelingen

Op 8 december is de volgende onderhandelingsronde tussen de vakbonden en UWV. CNV Vakmensen hoort graag jullie reactie op het huidige bod van UWV. Je kunt onze nieuwsbrieven ook delen met je collega’s. Leden en niet-leden kunnen hun reactie met ons delen. Wij onderhandelen namens jullie en horen graag wat er leeft.

We hebben veel overleg met onze CNV kaderleden. Samen met de kaderleden bereiden we de onderhandelingen voor. Als jij als lid ook nader betrokken wil zijn bij de onderhandelingen, stuur dan een mailtje naar m.vanleussen@cnvvakmensen.nl.

Als je na de onderhandelingen wil stemmen over het resultaat is het belangrijk om lid te worden. Alleen leden kunnen stemmen over de cao. Je kunt nu lid worden van CNV Vakmensen. Je betaalt dan 20,23 voor de eerste 6 maanden van het lidmaatschap. Meer informatie kun je vinden op www.cnv-ledenwerven.nl


Mocht je vragen of opmerkingen hebben over de cao onderhandelingen of de ledenactie, bel of mail mij gerust. Steunbetuigingen zijn natuurlijk ook welkom. Je kan het hele cao-traject volgen op Cao UWV | CNV Vakmensen

Mirjam van Leussen, vakbondsbestuurder: M 06 2886 6597 / m.vanleussen@cnvvakmensen.nl 
Robbim Heins, vakbondsbestuurder: M 06 5160 1987 / r.heins@cnvvakmensen.nl

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error