Jij bent aan zet: stem over Cao UWV

De afgelopen weken heeft CNV Vakmensen zwaar onderhandeld over jouw cao. CNV Vakmensen heeft steeds alle dilemma’s met jou gedeeld. Meer krijgen we er met onderhandelen niet uit. Er ligt nu een resultaat van onderhandelingen. Sommige zaken zijn goed, andere minder. Het is nu aan jou om te stemmen.

Loon

  • De inflatie is nu boven de 5%. Dan meet je hoeveel je boodschappen en energie in november 2021 duurder waren dan precies een jaar geleden, november 2020. Het jaargemiddelde van de inflatie over 2021 lijkt uit te komen tussen de 2,3% en 2,7%. UWV biedt precies deze 2,7% per 1 januari 2022
  • Als de energieprijzen weer zouden afnemen, dan komen we goed uit voor de volgende cao-onderhandelingen. Bovendien krijg je de hogere energieprijzen (deels) vergoed door de overheid. Maar als volgend voorjaar de inflatie hoog blijft, dan zullen we dat moeten repareren in de volgende cao. Daarom spreken we nu ook een korte cao af. In september 2022 staat CNV Vakmensen klaar om te gaan onderhandelen over het loon in de volgende cao.
  • Je krijgt in februari 200 Euro bruto eenmalig, voor vaste, tijdelijke en uitzendkrachten
  • UWV betaalt in 2022 1,5% van de loonsom extra aan pensioenpremie. En jij netto ongeveer 0,6% (lagere inkomens minder, hogere inkomens meer). Dat moet helaas, omdat pensioenen duurder worden. Anders was jij er na je 67ste op achteruit gegaan

Thuiswerken

Je hebt al €400 netto gekregen. Ook de €2 per dag thuiswerkvergoeding staat nu in de cao. En in de cao komt te staan dat je nooit verplicht kunt worden om thuis te werken (behalve natuurlijk bij een pandemie).

Reizen

Zolang de overheid thuiswerken adviseert, krijg je de hogere vergoeding als je toch naar kantoor moet. Daarna gaan we weer terug naar de oude regelingen met wat hogere bedragen dan vroeger. Ook zal voortaan de reis per auto naar het station vergoed worden. Die voorwaarden werken we nog uit. De pandemie geeft ons nog even tijd daarvoor.

Vaste banen

CNV Vakmensen heeft dit op de agenda gezet en UWV heeft het overgenomen: er moeten veel meer vaste banen komen bij UWV. Bij K&S komt een pilot voor veel meer vaste banen. CNV Vakmensen overlegt met medewerkers van K&S hoe deze pilot eruit komt te zien. UWV heeft toegezegd dat er 5% meer vaste banen zullen zijn gerekend van juli 2021 naar juli 2022. En de uitzendkrachten krijgen straks allemaal de eindejaarsuitkering en Goede Vrijdag als doorbetaalde vrije feestdag (voor zover ze die nog niet hadden). En moet je toch werken op Goede Vrijdag, dan krijg je een toeslag.

Tot slot

Met onderhandelen krijgen we deze cao niet beter. Dit is het. De enige manier om de cao nog verbeterd te krijgen is met actie. Daarom krijg je ook twee opties bij de stemming: ik stem vóór het resultaat van onderhandelingen, of ik stem tegen, en ik ben bereid om actie te voeren. Zowel CNV-leden alsook niet-leden kunnen hun stem uitbrengen. De stem van CNV-leden is beslissend, de stem van niet-leden is adviserend. Je kunt je stem uitbrengen tot en met maandagochtend 10 januari 2022, 10 uur ’s morgens. Klik hier om je stem uit te brengen.

Cao-pagina

Op de cao-pagina kun je alles nog eens nalezen, je vraag stellen, reageren of ook je stem uitbrengen. 

Roel van Riezen, onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06 51 60 20 34 / r.vanriezen@cnvvakmensen.nl

Bijlage: resultaat van onderhandelingen cao UWV 2022

Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error