Salaris te laat betaald: dit zijn je rechten

Het einde van de maand nadert en je kijkt er al naar uit: je salaris. Maar helaas, opnieuw is je salaris te laat. Dat is erg vervelend en kan veel stress opleveren. Maar wat zijn je opties en wat zijn je rechten? Wij vertellen alles over vertraagde salarisbetalingen en hoe je ermee om kunt gaan.

Wanneer is je salaris eigenlijk te laat?

In je arbeidsovereenkomst staat de periode waarover je werkgever je loon berekent. Na deze periode moet je werkgever je loon uitbetalen. Dit betekent dat bij een weekloon je na een week je salaris hoort te krijgen. Bij een maandloon is dat na een maand. Vaak staat in je contract op welke datum je werkgever het loon betaalt. Zijn er geen schriftelijke afspraken gemaakt? Dan moet je je loon uiterlijk op de laatste dag van een kalendermaand krijgen.

Betaaltermijn van het salaris verlengen

Het kan voorkomen dat je werkgever de tijd tussen de gewerkte periode en salarisbetaling wil verlengen. Dit moet dan wel in je arbeidsovereenkomst zijn vastgelegd. Toch zijn er limieten aan deze verlenging. Bij een weekloon mag het uitstellen van betaling nooit langer duren dan een maand. Bij een maandloon geldt dat dit nooit langer dan een kwartaal mag zijn.

Loonsverhoging bij te late uitbetaling

Krijg je je salaris niet op tijd van je werkgever? Dan heb je recht op een loonsverhoging vanwege het ongemak. Deze verhoging wordt als volgt over je standaardloon berekend:

  • 5% per dag vanaf de vierde tot en met de achtste werkdag na de betaaldatum;
  • Daarna 1% voor elke extra werkdag, tot maximaal 50% van je loon.

Je moet wel zelf naar de rechter stappen voor deze verhoging. De rechter kan de loonsverhoging beperken tot een lager bedrag (bijvoorbeeld 10% of 15%) als dat passend is. Als je werkgever kan aantonen dat de vertraging niet diens schuld is, ontvang je geen compensatie.

Stappen om te ondernemen bij salarisvertraging

Je werkgever moet volgens afspraak je salaris op tijd uitbetalen. Maar als vertraging zich herhaalt of aanhoudt, onderneem dan actie. Begin met een open gesprek. Soms is er een simpele oplossing of draait het om een misverstand. Als dit niet werkt, stuur dan een aangetekende brief naar je werkgever. Vraag daarin om je achterstallige salaris, inclusief eventuele loonsverhoging. Dit wordt in gebreke stellen genoemd. Blijft een reactie en je salaris uit? Dan kun je een loonvordering in laten stellen. Raadpleeg daarvoor een juridisch adviseur. Als je na de loonvordering nog steeds geen salaris hebt ontvangen, is de laatste optie om naar de rechter te stappen.

Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.

Vragen over vertraagd loon?

Watch je nog op loon, terwijl het al binnen had moeten zijn? Ben je onzeker over de stappen die je kunt nemen? Of merk je dat je werkgever herhaaldelijk te laat betaalt en wil je dit patroon doorbreken? Neem dan contact met ons op. We staan voor je klaar om je te assisteren en adviseren.

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen over vertraagd loon

Word lid van CNV

Als lid van CNV maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte