Werkgevers willen geen tussentijdse verbetering van de cao Schoonmaak

Iedereen merkt dat alles veel duurder is geworden. We vinden het daarom hoog tijd dat je er iets bij gaat krijgen. Daar willen we met de werkgevers een aanvullende cao-afspraak over maken. Maar daar voelen de werkgevers helaas niets voor. Wat kunnen we nu nog doen?

Afgelopen maandag hebben de vakbonden overleg gehad met de werkgevers in de schoonmaak. We hadden hen al eerder laten weten dat we graag met hen willen praten over een verbetering van de cao. Want we weten dat veel schoonmakers last hebben van de hoge inflatie en daardoor in geldproblemen zitten of dreigen te komen.

Het leven is veel duurder geworden

Toen we vorig jaar december een nieuwe cao afsloten, hadden we een goede loonsverhoging afgesproken. Maar iedereen weet wat er in de tussentijd is gebeurd:

  • hogere energieprijzen
  • duurdere boodschappen
  • hogere huren

Kortom, het leven is veel duurder geworden dan we hadden gedacht. Het zou dus logisch zijn om nu ook de lonen te verhogen. Want anders komen veel mensen in de financiële problemen.

De werkgevers kijken alleen naar de overheid 

Dit hebben we met de werkgevers besproken. De werkgevers zien ook dat mensen het financieel moeilijk hebben, maar ze vinden dat zij er op dit moment niets aan hoeven te doen. Volgens hen hebben ze zelf ook last van de gestegen kosten en kunnen ze een extra loonsverhoging niet doorberekenen aan hun opdrachtgevers. De werkgevers kijken vooral naar de overheid. De overheid moeten regelingen bedenken om dit probleem op te lossen. 

CNV Vakmensen vindt dat de werkgevers zelf ook méér moeten doen. We kunnen niet alleen op de overheid rekenen. We blijven dus vinden dat er een aanvullende cao-afspraak moet komen. Dat hebben we de werkgevers ook verteld.

Wat kunnen we nu verder doen?

Het liefst willen we dus een centrale extra afspraak voor alle werknemers in de schoonmaak. Maar als dat niet lukt, kunnen we ook kijken of we per object iets extra's kunnen afspreken. Dat doen we liever niet, maar het kán wel. Dat vraagt dan ook iets van jullie. Je moet dan bereid zijn om op jouw object - samen met je collega's - actie te voeren. 

Wil je daarvoor in actie komen? En heb je medestanders op jouw object? Laat het mij dan weten. Dan kunnen we overleggen wat er in jullie situatie mogelijk is.

Jan Kampherbeek
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 516 02 022
E: j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl

 

 

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error