Minder of ander werk door coronavirus (deel 3)

Deze nieuwsbrief is een vervolg op eerdere nieuwsbrieven, over de gevolgen die het coronavirus heeft voor de schoonmakers. Er zijn voortdurend nieuwe ontwikkelingen, waarover we je graag informeren. Met de werkgevers hebben we nu bijvoorbeeld een afspraak gemaakt over het bevriezen van de min-uren.
We krijgen veel en vaak ook persoonlijke vragen van schoonmakers. Gelukkig weten velen van jullie ons te vinden. Als je vragen hebt: stel ze. Wij zijn er voor.

Waardering voor schoonmakers

De laatste dagen is er weer veel gebeurd. De koning en de premier noemen nu de schoonmaak als cruciaal om Nederland draaiend te houden en het aantal slachtoffers van deze crisis te beperken. Een zware taak voor veel mensen. Het is goed dat daar waardering voor is.

Werken op een andere plek

Steeds meer werkplekken worden gesloten, zoals winkels en ook bungalowparken. Op andere plekken zijn juist meer schoonmakers nodig. Veel schoonmakers krijgen dus nu de vraag of ze op een andere plek willen schoonmaken. Hoe ga je daarmee om?

Als CNV beseffen we dat het belangrijk is dat er goed wordt schoongemaakt. En dat op sommige plekken, zeker in deze tijd, extra mensen nodig zijn. Dat moet wel zo veilig mogelijk gebeuren. Vraag dus aan je werkgever welke werkzaamheden je moet gaan doen, welke veiligheidsmaatregelen er zijn genomen en welke beschermingsmiddelen je moet gebruiken. Voel je je er niet veilig bij, neem dan direct contact met ons op.

Vragen over je inkomen

We krijgen ook de nodige vragen over het inkomen. Werk je niet altijd hetzelfde aantal uren? Dan telt het gemiddeld aantal uren van de laatste drie periodes. Die moet je betaald krijgen. Bij een min-max-contract geldt dus niet het minimaal aantal uren van je contract, maar het gemiddelde aantal uren van de laatste drie periodes.

Saldo min-uren per 1 maart bevroren

In de hotelschoonmaak en de specialistische schoonmaak kan er sprake zijn van min-uren. Maar het kan niet zo zijn dat je nu - vanwege de coronacrisis - een berg aan minuren opbouwt die je later nooit meer kunt inhalen. We hebben nu met de werkgevers afgesproken dat de saldo's van min-uren per 1 maart worden bevroren. Je min-urensaldo kan dus niet groter worden.

Wie bepaalt of ik kan werken?

Het RIVM geeft nog steeds als advies dat, als je niet ziek bent, je zonder extra risico kunt werken. Heb je wel klachten en vraag je je af of het verstandig is om te gaan werken, neem dan contact op met de bedrijfsarts of huisarts. Zo voorkomen we ook de leidinggevenden moeten beslissen wie wel en niet kan werken.

Vragen?

Heb je verder vragen rond de coronacrisis, neem dan contact op. Naar aanleiding van nieuwe informatie of nieuwe vragen maken we een nieuwe nieuwsbrief. Zo kun je door jouw vragen te stellen ook andere schoonmakers helpen.

Jan Kampherbeek
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 22
E: j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl