Lonen schoonmakers moeten omhoog, teken de petitie!

De lonen van schoonmakers moeten snel verder omhoog. De vakbonden dringen hier al een tijdlang bij de werkgevers op aan. Op 11 april hebben we hier opnieuw met hen over gesproken. De werkgevers tonen op zich wel begrip, maar zeggen dat ze daar nu nog geen geld voor hebben. Ze hebben dus een zetje van jullie nodig, om duidelijk te maken dat die extra loonsverhoging echt belangrijk is. Teken dus vooral de petitie!

Naar de petitie >>

Onze boodschap aan de werkgevers is helder: we willen een aanvullende cao-afspraak over een extra loonsverhoging voor de schoonmakers. Dat is nodig omdat alles veel duurder is geworden. Dagelijks krijgen we van leden berichten dat ze niet meer rond kunnen komen. 

Schoonmakers zouden ruim boven minimumloon moeten verdienen

In januari is het minimumloon met 10,15% omhooggegaan. Dat is op zich natuurlijk heel mooi. Maar het betekent wel dat dat schoonmakers nu nog maar een beetje meer verdienen dan het minimumloon. Dat vinden we vreemd. Het minimumloon is echt het allerlaagste bedrag, daar kun je eigenlijk al niet goed van rondkomen. Er moet dan ook niets tegenzitten. En daar zit je dan als schoonmaker dus maar net boven.

De schoonmakers verdienden juist altijd ruim boven het minimumloon. CNV Schoonmaak wil dat dit nu ook weer zo wordt. Dus willen we een loonsverhoging van ruim 10%, vergelijkbaar met de stijging van het minimumloon. De cao-loonsverhoging van 2,75% die je per 1 april krijgt is dus veel te weinig.

Opnieuw met werkgevers besproken

Afgelopen dinsdag hebben we dit opnieuw met de werkgevers besproken. De werkgevers begrijpen wel wat we willen. Zij willen ook wel dat de schoonmaak meer betaalt dan het minimumloon. Maar ze zeggen dat er op dit moment geen geld voor is. We krijgen steeds hetzelfde verhaal: schoonmaakbedrijven kunnen maar één keer per jaar een prijsverhoging regelen met hun opdrachtgevers. Dat kan alleen in januari.

CNV Schoonmaak vindt dat dat best eerder kan. De werknemers bij de opdrachtgevers (zoals in ziekenhuizen en bij gemeenten) krijgen ook duidelijk meer loon. In hun cao's zijn betere afspraken gemaakt dan in de schoonmaak-cao. De schoonmaakbedrijven kunnen best met hun opdrachtgevers in gesprek gaan en een betere loonsverhoging afspreken. Als opdrachtgevers dat niet willen, dan mogen ze wat ons betreft het contract opzeggen. Want wat heb je aan opdrachtgevers die niet netjes willen betalen?

De toezegging van werkgevers is nog te vaag

De werkgevers hebben al wel toegezegd dat ze voor de zomer een afspraak willen maken over extra loon ergens in 2023. Ze hebben nog geen verhoging genoemd en ook niet welke datum. Dat duurt CNV Schoonmaak dus veel te lang. Wij willen 10% verhoging per 1 juli 2023.

Teken de petitie voor meer loon!

Om aan de werkgevers en de opdrachtgevers te laten weten dat het echt nodig is dat schoonmakers snel meer loon krijgen, starten we een petitie. In een aantal ziekenhuizen (in Leiden en Amsterdam) hebben we dat al gedaan. Daar hebben we namens honderden schoonmakers een petitie aangeboden aan de opdrachtgever, de ziekenhuisdirectie.

Die actie breiden we nu uit naar een landelijke petitie. Alle schoonmakers, lid of geen lid, kunnen de petitie ondertekenen. Dus stuur deze nieuwsbrief ook door naar je collega's!

Naar de petitie >>


Jan Kampherbeek
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 22
E: j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error