Hoe zit het met de eindejaarsuitkering?

De eindejaarsuitkering wordt dit jaar iets eerder betaald dan gebruikelijk. Namelijk vóór 15 december. Dat is afgesproken in de cao. In 2019 is de eindejaarsuitkering 2,85% en wordt berekend over het bruto-inkomen.
Voorwaarde is dat je op 1 december 6 maanden in de sector werkt. De uitbetaling gaat als volgt:
  • Bij bedrijven die per maand betalen: het loon in de maanden januari tot en met november gedeeld door 11 en vervolgens vermenigvuldigd met 12.
  • Bij bedrijven die per 4 weken betalen: het loon in de loonperioden 1 tot en met 12 gedeeld door 12 en vervolgens vermenigvuldigd met 13.
De eindejaarsuitkering wordt zoveel mogelijk netto uitgekeerd als reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer. Dit levert een financieel voordeel op voor werkgever en werknemer. De fiscale regels worden gevolgd. Dit staat in artikel 16 van de cao. Heb je op 15 december nog geen eindejaarsuitkering gehad? Laat het ons dan weten.

Een goed gesprek

We horen regelmatig verhalen over problemen in de communicatie en samenwerking binnen een team van schoonmakers. Misschien herken je het wel. Een goed gesprek met iemand van buiten het team kan dan soms helpen.

Daar komen nu meer mogelijkheden voor. Schoonmaakbedrijven kunnen bij de RAS subsidie aanvragen om de samenwerking te verbeteren, met behulp van een externe begeleider. Deze begeleider organiseert dan een groepsgesprek met de schoonmakers van het team. Ervaar jij ook problemen in de samenwerking en wil je meer weten over zo'n gesprek met een externe begeleider? Neem dan contact met ons op.

Jan Kampherbeek
Onderhandelaar CNV Vakmensen
E: j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl
M: 06 51 60 20 22