Heb je al een vast contract?

Sinds 1 januari 2020 geldt er een nieuwe wet: de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Die wet regelt een aantal zaken die voor schoonmakers positief zijn. De kans op een vast contract wordt bijvoorbeeld een stuk groter.
In deze nieuwsbrief lees je meer over de gevolgen van deze nieuwe wet.

1) Tijdelijk contract?

In de schoonmaak-cao staat dat je maximaal 2 jaar tijdelijke contracten mag krijgen. Dat is nog steeds zo, maar in de nieuwe wet wordt het voor een werkgever minder aantrekkelijk om iemand een tijdelijk contract te geven. Hij moet dan namelijk meer premie gaan betalen. Daarom kiezen veel werkgevers ervoor om na 1 tijdelijk contract meteen een vast contract aan te bieden. Dat scheelt de werkgever veel premie.

Heb je meer dan 1 tijdelijk contract? En heb je van je werkgever nog geen aanbod gekregen voor een vast contract? Laat het ons dan even weten. We kunnen je werkgever er dan dan op wijzen dat het verstandiger is om een vast contract aan te bieden.

2) Min-maxcontract?

Een min-maxcontract wordt in de WAB gezien als een flexibel contract. Een flexibel contract is voor werkgevers duurder geworden: ze betalen nu een hogere premie.

Veel bedrijven willen dat graag voorkomen. De kans is dus groot dat je werkgever je een contract aanbiedt met een gegarandeerd aantal uren, gebaseerd op het gemiddelde van het afgelopen jaar. Daarmee krijg je een gegarandeerd inkomen. Dat is natuurlijk mooi. Als je zo'n contract krijgt aangeboden, let er dan wel op dat een aantal zaken goed staan vermeld:
  • de datum waarop je in dienst bent gekomen
  • de branchedatum (de datum waarop je voor het eerst in de schoonmaak bent gaan werken)
3) Oproepcontract?

Heb je een oproepcontract? Let dan op de nieuwe regels in de WAB. Als je binnen 4 dagen voordat je bent ingeroosterd te maken krijgt met minder uren of andere werktijden, dan moet je werkgever wel het loon over de oorspronkelijke uren (volgens het rooster) betalen.

Vragen?

Een aantal wijzigingen in de nieuwe wet pakken dus goed uit voor schoonmakers. Dat is mooi. Heb je een tijdelijk contract en heb je nog niets van je werkgever gehoord? Neem dan contact met ons op. Dat kan natuurlijk ook als je andere vragen hebt.

Jan Kampherbeek
Onderhanderlaar CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 22
E: j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl