Stop uitbuiting hotelschoonmakers

Er gaat nog altijd veel mis in de hotelschoonmaak. Veel schoonmakers verdienen onder het minimumloon, omdat ze vaak worden afgerekend op het aantal kamers dat ze per uur schoonmaken. CNV Vakmensen wil dat er een einde komt aan deze moderne slavernij en doet een appèl op de hotels om hun verantwoordelijkheid te nemen en de Schoonmaak-code te ondertekenen.

Wat gaat er mis?

In de schoonmaak-cao staan duidelijke afspraken over de betaling van schoonmakers. In de praktijk blijkt dat veel hotelschoonmakers niet alle gewerkte uren krijgen uitbetaald. Ze worden dan afgerekend op het aantal kamers, bijvoorbeeld 3 kamers in een uur. Dat is veel te kort om het werk goed te kunnen doen, zeker als je daarbij meerekent dat schoonmakers ook hun kar moeten bijvullen en van de ene naar de andere plek moeten lopen. In de praktijk werken hotelschoonmakers vaak in hun eigen tijd door om het werk toch af te krijgen. Omgerekend verdienen ze dan minder dan het minimumloon. Uitbuiting, noemen we dat.

Wat moet er gebeuren?

Het schoonmaakbedrijf waar de schoonmakers in dienst zijn, is natuurlijk als eerste verantwoordelijk voor een goede naleving van de cao. Maar wij vinden dat hotels, als opdrachtgever van het schoonmaakbedrijf, ook een verantwoordelijkheid hebben. Het gaat om hún hotel, hún kamers en hún gasten.

Code Verantwoord Marktgedrag

Wij zijn daarom in 2018 een campagne gestart om hotels aan te sporen om de Code Verantwoord Marktgedrag te ondertekenen. Door de code te ondertekenen, laten de hotels zien dat zij bij de schoonmaak niet alleen op de laagste prijs letten, maar de schoonmakers op een nette en eerlijke manier willen behandelen.

Ons oordeel: een gouden emmer of een natte dweil

Hotels die de Schoonmaak-code ondertekenen, krijgen van ons een gouden emmer. Bij hotels die weigeren, bezorgen wij een natte dweil.

Schoonmakers werken in hun eigen tijd - Inspectie SZW
Video van Inspectie van SZW

Meldpunt voor hotelschoonmakers

Werk jij in de hotelschoonmaak? Dan horen we graag jouw verhaal. Als je jouw verhaal wilt delen, nemen we contact met je op. We komen graag een keer langs.

Deel jouw verhaal