Werkgevers schoonmaak komen eindelijk met een loonbod

Tijdens de onderhandelingen op 22 en 23 november hebben de werkgevers voor het eerst een loonbod op tafel gelegd. Dat is nauwelijks genoeg om de gestegen prijzen te compenseren. Veel te weinig dus. Over een aantal andere onderwerpen hebben we intussen wèl afspraken gemaakt.

De werkgevers stellen een cao van 2,5 jaar voor. Daarin bieden ze nu de volgende loonsverhogingen:

  • 2% per 1 januari 2022
  • 1,5% per 1 januari 2023
  • 1% per 1 juli 2023
  • 1% per 1 januari 2024
  • 1,55% per 1 juni 2024

Onvoldoende

Het lijkt een behoorlijk bod, maar in koopkracht ga je er nauwelijks op vooruit. Alles wordt duurder, dus om alleen al hetzelfde te kunnen kopen is een behoorlijke loonsverhoging nodig.

Ook op andere voorstellen bieden werkgevers onvoldoende. Zo vinden wij dat de hotelschoonmakers in het weekend dezelfde toeslagen moeten krijgen als andere schoonmakers die in het weekend werken. Werkgevers willen dat niet, omdat het in deze coronatijd onduidelijk is hoe de bezetting van de hotels gaat worden.

CNV Schoonmaak vindt ook dat er minimaal 1 uur betaald moet worden als een schoonmaker aan het werk gaat, ook al is minder tijd bij de klant afgesproken. Ook dat willen de werkgevers niet. Er zou veel werk verloren gaan als elke klant die minder dan 1 uur laat schoonmaken wel 1 uur zou moeten betalen. Wij geloven daar niets van. Sowieso vinden we dat iemand niet voor minder dan 1 uur naar zijn werk kan gaan.

Eerder stoppen met werken

De vakbonden hebben voorgesteld dat iedereen die meer dan 20 uur per week werkt en langer dan 10 jaar in de schoonmaak werkt, eerder zou moeten kunnen stoppen met werken. De werkgevers willen daar wel over praten, maar vakbonden willen dit graag mogelijk maken 3 jaar voor je AOW. Werkgevers vinden 1 jaar wel voldoende.

Waar zijn we het wèl over eens?

Er zijn ook voorstellen waar we het wèl over eens zijn:

  • Schoonmakers moeten gratis gebruik kunnen gaan maken van financieel advies door adviseurs die veel weten van de regelingen in de sector. Bijvoorbeeld als het gaat over je pensioen, maar ook als je in de financiële problemen zit.
  • De 'scholingspot' blijft ook bestaan en wordt zelfs uitgebreid. Hiermee kun je een opleiding gaan volgen die je verder helpt aan werk buiten de schoonmaak. Wil je een andere functie binnen de branche en heb je daar hulp bij nodig, bijvoorbeeld bij de keuze voor een opleiding of het vinden van een nieuwe werkplek, dan kan dat.
  • We gaan schoonmakers de mogelijkheid geven om te leren beter met de computer te werken. Steeds meer zaken moet je tegenwoordig online regelen. Ook op het werk neemt het werken met computers toe. De nieuwste machines werken ook steeds meer met een computer. Dat is lang niet altijd makkelijk, maar valt wel te leren. Dat moet dan wel geregeld worden.

Hoe verder?

Kortom, we blijven stapjes vooruit maken. Maar op het belangrijkste punt - een goede loonsverhoging - zijn we er nog lang niet. Op 29 november onderhandelen we verder.

We houden je natuurlijk op de hoogte. Tip: volg ook onze Facebook-pagina over de cao-onderhandelingen! >

Jan Kampherbeek
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 22
E: j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl