Minder werk door coronavirus... wat nu? (deel 2)

De ontwikkelingen rond het coronavirus gaan snel. De sluiting van scholen, horeca-gelegenheden en steeds meer bedrijven heeft ook grote gevolgen voor schoonmakers. We houden je komende tijd op de hoogte van de ontwikkelingen en geven antwoord op vragen.
Vorige week stuurden we je een nieuwsbrief over de gevolgen van het coronavirus voor schoonmakers. Die kun je hier nog eens nalezen >

Schoonmaak een vitaal beroep?

De overheid heeft een aantal vitale beroepen en sectoren benoemd. Tot onze verbazing zat schoonmaak daar niet bij. Terwijl voor iedereen duidelijk is dat hygiëne een belangrijk punt is om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

We hebben dan ook contact opgenomen met het ministerie. Schoonmaak komt niet als apart beroep op de lijst van de vitale beroepen. Wel heeft de regering uitgesproken (en premier Rutte heeft de schoonmakers zelfs als eerste genoemd) dat schoonmaak erg belangrijk is om veel ander werk door te laten gaan. Schoonmakers die in vitale sectoren werken, zoals in ziekenhuizen, krijgen dus wel de regelingen die ook voor anderen gelden.

Dat betekent dat de scholen ook voor opvang moeten zorgen als je naar je werk moet en dat daar geen extra kosten voor mogen worden gerekend.

Werk je op een school?

Als je op een school werkt, heb je vaak een spaaruren-contract. Nu de school gesloten is, is er waarschijnlijk minder werk. Hoeveel werk er nog is kan per plek verschillen. De scholen moeten tenslotte wel de leerlingen opvangen van ouders die moeten werken.

Het is niet de bedoeling dat je spaaruren voor deze situatie gebruikt worden. Want die heb je juist gespaard voor de zomervakantie. Als schoonmaker van een school heb je gewoon recht op betaling van je vaste uren.

Werk je op een vakantiepark?

We hebben een aantal vragen gehad over het werken in een vakantiepark. Als schoonmaker weet je niet wie er in de bungalow heeft gezeten. De inschatting is dat schoonmakers weinig risico lopen als de gasten al wel weg zijn. Het virus wordt verspreid van mensen tot mens via hoesten en niesen. Ga dus geen bungalow in waar nog gasten aanwezig zijn.

Let verder zelf goed op bij de opkomstruimtes. Met z'n allen binnen koffiedrinken is niet verstandig. Is er erg weinig werk en wil je werkgever dat er min-uren komen, laat dat dan aan ons weten.

Wie bepaalt of ik kan werken?

Het RIVM geeft als advies dat, als je niet ziek bent, je zonder extra risico kan werken. Heb je wel klachten en vraag je je af of het verstandig is om te gaan werken, neem dan contact op met de bedrijfsarts. Zo voorkomen we ook dat leidinggevenden moeten beslissen wie wel en niet kan werken.

Vragen?

Heb je verder vragen rond de coronacrisis, neem dan gewoon contact met mij op. Als er nieuwe informatie is, sturen we weer een nieuwsbrief. Daarin geven we dan ook antwoord op jouw vragen. Zo kun je met jouw vraag ook andere schoonmakers helpen.

Jan Kampherbeek
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 22
E: j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl