Al het nieuws

Defensie gaat in 2022 schoonmaak opnieuw aanbesteden

Als schoonmaker kun je het regelmatig meemaken: een contractwisseling. Je krijgt een nieuwe werkgever. Bij Defensie zit er volgend jaar een grote contractwisseling aan te komen. De schoonmaak wordt namelijk opnieuw aanbesteed. Werk je op een kazerne? Lees dan vooral verder wat je te wachten staat!
Defensie heeft besloten de schoonmaak voor al hun objecten opnieuw aan te besteden.  Een aantal jaren geleden was het nog onduidelijk of Defensie de schoonmaak ook ging onderbrengen bij de Rijkschoonmaakorganisatie (RSO). Uiteindelijk heeft Defensie besloten om dat niet te doen. De schoonmaak wordt opnieuw gegund aan schoonmaakbedrijven.

Contractwisseling

Een aanbesteding kan betekenen dat het werk overgaat naar een ander schoonmaakbedrijf. Je krijgt dan te maken met een contractwisseling. Dat kan de nodige onzekerheid met zich meebrengen. Weet dan dat je altijd bij ons terecht kunt met vragen!

Ruim de tijd

Defensie heeft de aanbesteding nu al bekend gemaakt. De feitelijke overgang zal pas in september 2022 plaatsvinden. Het is mooi dat Defensie ruim de tijd neemt om een goede aanbesteding te doen. Dat wil helaas niet zeggen dat automatisch alles goed gaat. Als CNV vinden we eigenlijk dat jullie als schoonmakers betrokken zouden moeten worden bij een aanbesteding. Jullie weten per slot van rekening het beste waar het niet goed gaat. Dat is voor zover ik weet niet gebeurd. 

Wat weten we op dit moment?

Wat we nu al weten, is dat zeker niet op alle objecten het huidige schoonmaakbedrijf (GOM of CSU) zal blijven. Defensie heeft het land in drie regio’s opgedeeld en wil in elke regio een ander bedrijf. Zowel voor de normale schoonmaak als voor de glasbewassing.

Werkdruk

Bij de vorige aanbesteding hebben we veel klachten gehad over de verhoging van de werkdruk. Uiteindelijk is dat op een aantal objecten wel besproken en (gedeeltelijk) opgelost. Maar het zou mooier zijn om dat te voorkomen. Als CNV willen we daarover graag met de schoonmakers bij Defensie in gesprek. In onze ledenadministratie kunnen we echter niet zien welke schoonmaker op welk object werkt. Werk je op een Defensie-object? Stuur mij dan een mailtje, dan houden we je zo goed mogelijk op de hoogte.

Jan Kampherbeek
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 516 02 022
E: j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl