Geen pensioenopbouw: andere mogelijkheden om pensioen op te bouwen

Als je werkt, bouw je niet altijd automatisch pensioen op. Zelfs niet wanneer je in loondienst werkt. Nederland kent namelijk geen wettelijke pensioenplicht. Dit betekent dat een werkgever je niet altijd een pensioenregeling hoeft aan te bieden, als dat niet in de cao of sector is afgesproken. Een zelfstandig ondernemer is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen pensioenopbouw. Als zzp-er ontvang je enkel een AOW-uitkering vanuit de overheid, als je de AOW-leeftijd bereikt. Wil je nou zelf je pensioen regelen als werknemer zonder pensioenregeling of als zelfstandige? Zo doe je dat.

Hoe bouw je zelf pensioen op?

Iedereen die woont en werkt in Nederland heeft recht op een pensioenuitkering van de overheid: de AOW. Naast de AOW kun je nog een pensioen opbouwen via je werkgever: het ouderdomspensioen. Maar je werkgever is dus niet verplicht om je een pensioenregeling aan te bieden. Omdat de AOW is gebaseerd op het minimumloon, is het soms niet genoeg om van te leven. Als je geen pensioen opbouwt via je werkgever, is het verstandig zelf iets te regelen. Je hebt verschillende mogelijkheden om zelf pensioen op te bouwen in Nederland.

Pensioen sparen op een bankrekening

Je kunt beginnen met zelf geld opzij zetten op een spaarrekening. Dat geld zet je apart voor je pensioen. Daar zitten voordelen en nadelen aan. Je kunt altijd zelf bij je geld als je het nodig hebt. Maar het kan verleidelijk zijn om het geld voor andere dingen te gebruiken dan pensioen. Zelf sparen is het meest geschikt als je al via een werkgever pensioen opbouwt. Dan heb je een extra potje.

Pensioen beleggen

Je kunt geld beleggen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of vastgoed. Beleggen is een risico: het kan zijn dat je inleg meer waard wordt, maar ook minder. Daarom moet je jezelf goed laten informeren door een financieel adviseur.

Individuele verzekeringen

Of kies voor een individuele verzekering, zoals lijfrenten, koopsommen en levensverzekeringen. Daarmee spaar je fiscaal aantrekkelijk voor extra pensioen. Je betaalt een premie (inleg). Vanaf je AOW-leeftijd ontvang je maandelijks een bedrag via een (tijdelijke of levenslange) oudedagslijfrente of een bankspaarrekening.

Check of je werkgever een pensioenregeling moet aanbieden

In bijna alle cao’s staat dat een werkgever wél verplicht is om een pensioenregeling aan te bieden. Neem contact met ons op als je denkt dat je een pensioenregeling hoort te krijgen.

Neem contact met ons op

Check je pensioenopbouw

Een op de drie Nederlanders heeft een pensioengat. Jij misschien ook. Met een pensioengat bedoelen we dat je later niet kunt leven zoals je dat gewend bent. Of dat je te weinig pensioen opbouwt omdat je in het buitenland hebt gewerkt. Vaak gaat het om grote bedragen die je niet zo maar even bij elkaar spaart. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Wil je weten hoe jij ervoor staat? Op www.mijnpensioenoverzicht.nl krijg je snel inzicht in jouw pensioensituatie.

Krijg je straks genoeg pensioen?

In jouw pensioenoverzicht kun je zien hoeveel pensioen je straks krijgt. Maar hoe weet je of je daar genoeg aan hebt? Vooral als je pensioen nog ver in de toekomst ligt. Het NIBUD heeft een handige rekentool om te checken of je na je pensioen nog rondkomt.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict