OR-verkiezingen gemeenten 2023

Heb je al eens nagedacht over hoe je meer invloed kunt uitoefenen op belangrijke beslissingen binnen jouw organisatie? Via de ondernemingsraad (OR) beschik je over medezeggenschap bij jouw werkgever. Een OR bestaat uit werknemers die namens het personeel overleggen met de werkgever. De leden worden door jou en je collega’s gekozen in een OR-verkiezing. Je kunt jezelf ook verkiesbaar stellen als OR-lid.

Stel je verkiesbaar als OR-lid

Wil jij het verschil maken, meedenken en invloed uitoefenen op belangrijke beslissingen binnen jouw organisatie? Stel je dan verkiesbaar als OR-lid! De eerstvolgende landelijke gemeentelijke OR-verkiezingen zijn vastgesteld op woensdag 15 maart 2023. Veel gemeenten kiezen echter voor een andere datum of hebben zelfs een week gepland voor komend voorjaar.

Redenen waarom je lid wordt van de ondernemingsraad

Door de vraagstukken op de arbeidsmarkt is de ondernemingsraad (OR) belangrijker dan ooit. Een OR bestaat uit werknemers die namens het personeel overleggen met de werkgever. De leden worden door jou en je collega’s gekozen in een OR-verkiezing. Als OR-lid denk je mee over organisatie-brede plannen, behartig je de belangen van je collega’s en heb je invloed op de besluitvorming in de organisatie. De OR kan informatie inwinnen, voorstellen indienen en gevraagd en ongevraagd advies geven aan de werkgever.

 • Je krijgt inzicht in de besluitvorming binnen jouw organisatie.
 • Je maakt het verschil omdat je de belangen van je collega’s vertegenwoordigd.
  Mogelijke veranderingen worden voorgelegd aan de OR. Op die manier heb je invloed op de besluitvorming.
 • Je ontwikkelt jezelf.
  Omdat je andere werkzaamheden oppakt die in je eigen werk wellicht niet direct aan bod komen.
 • Je bouwt aan je netwerk.
  Je werkt samen met collega’s van andere afdelingen.
 • Je hebt ontslagbescherming.
  Soms sta je als OR-lid lijnrecht tegenover de mening van de werkgever. Als OR-lid mag je daarvoor niet worden ontslagen.

Hulp bij het promoten van je kandidaatstelling

Als OR-kandidaat kun je in aanloop naar de verkiezingen rekenen op advies over hoe je jouw kandidaatstelling onder de aandacht kunt brengen bij je collega’s. Als CNV-lid kun je gebruik maken van promotiemateriaal. Zo maken we samen werk van de publiciteit over de OR-verkiezingen. Het is namelijk belangrijk dat veel collega’s gaan stemmen. Heb je hierover vragen? Stuur een mailtje naar het servicebureau: servicebureau@cnv.nl.

CNV Academie ondersteunt OR-leden

Na je verkiezing als OR-lid kun je deelnemen aan trainingen die worden aangeboden door CNV Academie. CNV Academie verzorgt trainingen en coaching programma’s die jou op allerlei manieren ondersteunen bij het uitvoeren van je werkzaamheden als lid van een OR, zoals een training onderhandelen. Heb je vragen die betrekking hebben op de gehele OR? Dan kun je ook bij de CNV Academie aankloppen. We brengen je graag in contact met onze trainers-adviseurs over vragen over de WOR (de wet die medezeggenschap regelt), reorganisaties, fusies, maar ook hoe je onderwerpen als werkdruk, verlof, rouw en overgang bespreekbaar maakt.

Webinars over drijfveren

Een nieuwe rol binnen jouw organisatie zal nieuwe vaardigheden van je vragen, zal je nieuwe kennis brengen en ja, soms ook ongemakkelijk zijn. Daarom organiseerden we een reeks webinars over drijfveren en persoonlijke ontwikkeling. Die helpen je goed op weg als je met collega’s samenwerkt in projecten of wanneer je bijvoorbeeld als OR-lid aan de slag wilt om de belangen van het personeel te vertegenwoordigen, bijvoorbeeld bij een gemeente. Dat zeggen we niet voor niets, want in maart zijn o.a. in veel gemeenten OR-verkiezingen.

Alle webinars terugkijken

In aanloop daarnaartoe organiseerden we voor alle CNV-leden een drietal bijeenkomsten. De webinars, gegeven door Annemiek Stam van KAMELEON, ‘Succesvol beïnvloeden met inzicht in drijfveren’; ‘Authentieke persoonlijke ontwikkeling vanuit drijfveren’ en, ‘Belangenbehartiging vanuit drijfveren’ terugkijken zijn via ons YouTube-kanaal terug te kijken.

Daarnaast stellen we de bijbehorende PowerPointpresentaties ter beschikking om alle waardevolle informatie rustig tot je te nemen.

Stappenplan en Vragenboek A&O fonds Gemeenten

A&O fonds Gemeenten (Stichting Arbeidsmarkt en Opleidingsfonds Gemeenten) biedt een handig stappenplan voor de planning van de landelijke OR-verkiezing van 15 maart. Daarnaast heeft het fonds een vragenboek samengesteld waarmee je antwoord krijgt op de meest gestelde vragen en je kennis wordt opgefrist met antwoorden op vragen als: Mogen flexwerkers stemmen voor de ondernemingsraad? Of waar moet de OR rekening mee houden bij digitaal stemmen?

Download hieronder het stappenplan en/of het vragenboek. Heb je vragen of opmerkingen over deze documenten van A&O fonds Gemeenten? Mail dan naar or@aeno.nl.

Wat doet een OR?

De ondernemingsraad handelt in het belang van werknemers en zorgt ervoor dat jij en je collega’s niet worden vergeten bij bepaalde organisatiebesluiten. Hiermee kun je het verschil maken. De OR overlegt met de werkgever, kan informatie inwinnen, voorstellen indienen en gevraagd en ongevraagd advies geven. Heb je interesse om je kandidaat te stellen als OR-lid? Lees meer over wat de OR doet en stel je kandidaat voor de ondernemingsraad.

Laat je stem horen en sluit je aan!

Tijdelijk het eerste half jaar voor € 20,23. Samen staan we sterker.

 • Betere arbeidsvoorwaarden
 • Hulp bij professionele ontwikkeling
 • Ondersteuning van onze juristen als het tegenzit