Op weg naar een nieuw pensioenstelsel

Na een lange aanloopperiode zijn de eerste concrete stappen naar een nieuw pensioenstelsel gezet. Eind 2022 stemde de Tweede Kamer in met de nieuwe Pensioenwet en op 30 mei 2023 volgde de Eerste Kamer. Met instemming van beide Kamers is de nieuwe Pensioenwet op 1 juli 2023 in werking getreden.

In de aanloop was CNV zeer actief, bijvoorbeeld in de onderhandelingen over en de uitwerking van het pensioenakkoord om het beste voor onze leden (van alle leeftijden) te bereiken. CNV vindt pensioen een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Dat willen wij collectief regelen en met solidariteit erin. Wij willen een goed pensioen voor alle werkenden en gepensioneerden én voor nabestaanden en wezen. Waarom we voorstander zijn van een nieuw stelsel lees je hier.

Belangrijke keuzes

Sinds 1 juli 2023 is de nieuwe Pensioenwet van kracht. Op zijn laatst op 1 januari 2028 moeten alle pensioenregelingen aangepast zijn aan die nieuwe wetgeving. In de tussentijd, in ieder geval voor 2025, moeten er veel belangrijke keuzes worden gemaakt door werkgevers, werknemers en pensioenuitvoerders.

In veel bedrijven en sectoren zijn de voorbereidingen en de onderhandelingen daarover al gestart. Als cao-partij is CNV betrokken bij veel van die onderhandelingen. Uiteraard zal CNV de eigen leden intensief betrekken in alle trajecten.

Grofweg gaat het om 5 onderwerpen. We lichten ze één voor één toe.

1) Solidaire of flexibele premieregeling?
2) Invaren ja of nee?
3) Wat is adequate compensatie?
4)
Hoe hoog wordt je premie?
5) Hoe gaat het nabestaandenpensioen eruitzien?


Over elk te maken keuze zal CNV uiteraard zijn eigen leden raadplegen. De werkgever legt de gemaakte keuzes vast in een transitieplan. Daarna is het pensioenfonds aan zet. Pensioenfondsen werken vooruit en vragen bijvoorbeeld nu al aan de deelnemers hoeveel risico zij willen lopen.

Zorgen over het pensioenstelsel

Uiteraard leven er desondanks zorgen. Terecht. Niemand weet namelijk zeker of de nieuwe regels 100% gaan uitpakken zoals ze bedoeld zijn. Wordt het nieuwe stelsel niet te complex? Gaat de herverdeling van het pensioengeld wel eerlijk? En moeten we wel op dit moment nieuwe wetgeving laten ingaan nu de inflatie zo hoog is? Wat CNV betreft allemaal terechte zorgen, maar ook zorgen die zijn te overzien. We hebben de 10 voornaamste op voor je op een rijtje gezet, met onze reactie daarop.

Download de gratis pensioenkrant

Met de algemene pensioenkrant blijf je op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen rondom het pensioenstelsel.

Download de pensioenkrant hier

Pensioennieuws per pensioenfonds

Werk je bij de overheid, het onderwijs of de zorg en bouw je pensioen op bij pensioenfonds ABP of PFZW? En wil je op de hoogte blijven van het laatste pensioennieuws van het pensioenfonds, waar jij bij bent aangesloten? Download dan nu de pensioenkranten ABP en PFZW en lees alles over de laatste pensioenontwikkelingen.

Download ABP pensioenkrant
Download PFZW pensioenkrant

Wat is er verder nog belangrijk?

Zo snel mogelijk indexeren

CNV steunt de voorstellen om, vooruitlopend op de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, de komende jaren pensioenfondsen al meer ruimte te geven voor indexering van de pensioenen. Vanwege oplopende inflatie is indexatie belangrijk om de koopkracht op peil te kunnen houden. In veel gevallen is dit inmiddels gelukt en hebben fondsen flinke verhogingen doorgevoerd.

Er is sprake van extra ruimte als de dekkingsgraad van een pensioenfonds boven de 105% zit. (Bij een dekkingsgraad van 100% heeft een pensioenfonds precies genoeg vermogen om nu en in de toekomst alle opgebouwde pensioen uit te kunnen betalen.) Waarbij pensioenfondsen wel rekening houden met een evenwichtige overgang naar het nieuwe stelsel.

Wat als je pensioen bij een pensioenverzekeraar of PPI hebt staan?

Voor huidige pensioenregelingen bij een verzekeraar en pensioenregelingen bij een PPI (individuele premieregeling) hoeft er veel minder gewijzigd te worden en daarvoor moeten uiterlijk 1 oktober 2026 keuzes zijn gemaakt om voor 2027 klaar te zijn.

In veel bedrijven en sectoren zijn de voorbereidingen en onderhandelingen over de nieuwe pensioenregels al gestart.
.

Meer informatie over de nieuwe pensioenregels

Voor meer informatie over de nieuwe pensioenregels kun je terecht op pensioenduidelijkheid.nl. Op de site wordt eenvoudig uitgelegd wat pensioen is, waarom het pensioenstelsel wijzigt, wat hetzelfde blijft en wat er verandert. Per onderwerp staat op de site een korte uitleg, een animatie en antwoorden op veel gestelde vragen.

Het doel van deze site is duidelijke en begrijpelijke informatie te geven over wat er gaat veranderen. Let op, we Wet toekomst pensioenen is nog in behandeling. In september 2022 buigt de Tweede Kamer zich over de voorgenomen wetswijziging. De nieuwe regels voor pensioen kunnen dus nog veranderen. Dan verandert de informatie op de website mee.

Nieuwe regels voor ons pensioen

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict