Doorwerken na je pensioen

Denk je erover na om door te werken na je pensioen? Het kan zijn dat je het werk veel te leuk vindt om te stoppen, of misschien kun je de extra inkomsten goed gebruiken. Maar is dat wel een verstandige keuze? Wat voor gevolgen heeft langer doorwerken voor je arbeidsovereenkomst? Word je niet gekort op je AOW en pensioen? Hoe zit het met de belasting? En ben je nog wel verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid? Belangrijke vragen die je helpen in je afweging of je blijft werken of niet. Wij zetten alle belangrijke zaken voor je op een rij.

De arbeidsovereenkomst

Als je na je pensioen doorwerkt, dan kan het zijn dat je een nieuwe arbeidsovereenkomst moet afsluiten. In je cao of arbeidsovereenkomst staat wat er met je contract gebeurt als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Soms eindigt je arbeidsovereenkomst ‘van rechtswege’ bij het behalen van je AOW-leeftijd. Het contract eindigt vanzelf en je werkgever hoeft niets op te zeggen. Als er niets is afgesproken, kan je werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigen als je de AOW-leeftijd bereikt of erna. Er geldt een opzegtermijn van een maand. Je krijgt dan geen transitievergoeding. Ben je in dienst gekomen na het bereiken van je AOW-leeftijd? Dan geldt het gewone ontslagrecht. In beide gevallen is het verstandig om tijdig met je baas te praten over een nieuw contract. Staat er in je cao dat doorwerken na AOW-leeftijd is toegestaan? Dan loopt je bestaande (vaste of tijdelijke) contract door.

Tijdelijke contracten

Werk je als AOW-gerechtigde op basis van een tijdelijk contract, dan is de ketenbepaling op jou van toepassing. Dit betekent dat je maximaal 6 tijdelijke arbeidsovereenkomsten in 4 jaar mag krijgen. Na 6 opvolgende tijdelijke contracten of na 4 jaar, word je tijdelijke contract automatisch omgezet in een vaste aanstelling. Alleen de tijdelijke arbeidsovereenkomsten die zijn aangegaan, nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt, tellen mee in de keten. De periodes tussen de tijdelijke contracten moeten 6 maanden of korter duren. Zijn die langer, dan start er een nieuwe keten.

Besluit je door te werken na je AOW-leeftijd? Dit heeft geen gevolgen voor je AOW of pensioen. Je wordt dus niet gekort.
Patrick Fey - CNV vicevoorzitter en pensioenonderhandelaar

Gevolgen AOW en pensioen

Doorwerken na de AOW-leeftijd heeft geen gevolgen voor je AOW of pensioen. Je wordt dus niet gekort als je blijft doorwerken. Hoeveel AOW je krijgt, is namelijk niet afhankelijk van je inkomen. Blijf je na je AOW-leeftijd werken, dan ontvang je een maandelijkse AOW-uitkering naast je salaris. Voor wat betreft het pensioen, kies je er zelf voor wanneer je dit laat ingaan. Wil je pensioen ontvangen op je pensioengerechtigde leeftijd, dan ontvang je de volledige pensioenuitkering bovenop je salaris. Stel je het pensioen uit tot een later moment, dan kan je pensioenuitkering stijgen op het moment dat je het pensioen daadwerkelijk ontvangt. Of je kunt ervoor kiezen om je salaris deels aan te vullen met een lagere pensioenuitkering, dat later hoger wordt.

Let op: de hoogte van je huur- en zorgtoeslag hangt wel nauw samen met je inkomen. Blijf je na je pensioen werken, dan heeft dit invloed op je inkomen. Je recht op toeslag vervalt mogelijk. Check dit hier.

Verzekeringen en blijven werken

Als je besluit te blijven werken na je pensioen, dan heeft dat invloed op je verzekeringen voor werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid en de ziektewet. Je maakt als AOW-gerechtigde geen aanspraak meer op een uitkering bij werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid. Je krijgt dus geen WW-uitkering als je jouw baan verliest of WAO-uitkering als je je functie niet meer kunt uitoefenen wegens arbeidsongeschiktheid. Wel blijf je verzekerd voor de Ziektewet. Bij ziekte heb je recht op maximaal 6 weken (gedeeltelijke) loondoorbetaling. Voor je AOW-leeftijd is dat 2 jaar.

Belastingafdracht bij langer doorwerken

Het is niet mogelijk om belastingvrij bij te verdienen naast je pensioen. Je moet gewoon inkomstenbelasting betalen over je inkomensten. Wel betaal je, vanaf je AOW-leeftijd, een lager belastingtarief over je inkomen in de eerste belastingschijf.

  • Ben je geboren in of na 1946? Dan betaal je 19,07% over je inkomen tot € 38.098 (2024).
  • Ben je geboren vóór 1946? Dan betaal je 19,07% over je inkomen tot € 40.021 (2024).

Krijg je verschillende inkomsten zoals aanvullend pensioen en salaris? Let dan goed op. De pensioenuitvoerder en je werkgever houden beiden belasting in, zonder rekening te houden met andere inkomstenbronnen. Het kan zijn dat je daardoor te weinig belasting afdraagt. Vraag bij de Belastingdienst een Voorlopige aanslag op om onaangename verassingen achteraf te voorkomen.

Check je pensioensituatie

Twijfel je of je blijft doorwerken na je pensionering? En ben je benieuwd welke financiële consequenties dit met zich meebrengt? Dan is het verstandig om vroegtijdig goed inzicht te krijgen in je financiële situatie om een weloverwegen keuze te maken. Raadpleeg www.mijnpensioenoverzicht.nl voor je actuele pensioensituatie en maak een afspraak bij een pensioenadviseur die je helpt bij het in kaart brengen van je pensioensituatie. Zo kom je nooit voor onaangename verassingen te staan en kun je rustig genieten van je welverdiende pensioen. Of je nu met pensioen gaat óf ervoor kiest om langer door te gaan.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict