Meer medezeggenschap en inkomsten als mede-aandeelhouder

Als medewerker voer je werk uit voor je werkgever en krijg je jouw loon uitbetaald. Maar als mede-aandeelhouder kun je je meer betrokken voelen en krijg je meer verantwoordelijkheid voor het bedrijf.

Wat is mede-aandeelhouderschap?

Mede-aandeelhouderschap is een vorm van werknemersparticipatie: manieren waarop werkgevers hun werknemers willen stimuleren en meer bij het bedrijf willen betrekken voor op de langere termijn. Je bent mede-aandeelhouder wanneer je aandelen hebt in het bedrijf of certificaten van aandelen. Je bent dan voor een deel eigenaar van het bedrijf en groeit mee of gaat mee naar beneden in aandeelhouderswaarde. Het is afhankelijk van de soort aandelen die je koopt (directe aandelen of via certificaten), hoeveel inspraak je hebt op het bedrijf via stemrechten en aandeelhoudersvergaderingen.

Hoe word je mede-aandeelhouder?

Om mede-aandeelhouder te worden, heb je certificaten of aandelen nodig. Je werkgever moet van tevoren wel aandelen hebben om te verkopen en de waarde ervan moet vastgelegd zijn in statuten. Ook moet je soms met je werkgever onderhandelen over de voorwaarden van het mede-aandeelhouderschap, zoals: wanneer mag je aandelen kopen, hoe duur zijn de aandelen, wanneer kun je eruit stappen, wanneer wordt de dividend uitgekeerd? Dit kan ook al van tevoren vastgelegd zijn, zodat iedereen die aandelen wil kopen dezelfde voorwaarden heeft. Meestal koop je de certificaten in via de STAK (Stichting administratiekantoor). Het bestuur van de STAK is dan de aandeelhouder en gaat namens jou naar de aandeelhoudersvergaderingen. Ook splitst de STAK het stemrecht van het winstrecht.

Wat is het verschil met winstdeling?

Een winstdelingsregeling zit in het arbeidsvoorwaardenpakket. Iedere werknemer met deze regeling in zijn of haar contract krijgt dan hetzelfde percentage aan geld bovenop het standaard loon wanneer het bedrijf winst maakt. Als mede-aandeelhouder ben je mede-eigenaar van het bedrijf. Dit word je omdat je bent ingekocht met een gedeelte van de loonruimte of omdat je vanuit je eigen loon (certificaten van) aandelen hebt gekocht.   

Meer zeggenschap door aanmerkelijk belang

Als mede-aandeelhouder neemt je zeggenschap ook toe. Wanneer je met je collega’s samen meer dan vijf procent van de aandelen hebt, dan hebben jullie samen een aanmerkelijk belang. Daarmee zou je bijvoorbeeld de verkoop van het bedrijf tegen kunnen houden, wanneer je werkgever dat wil doen. Maar dat komt niet vaak voor.

Meer weten over mede-aandeelhouderschap? Bekijk de video hieronder.

Hoe werkt mede-aandeelhouderschap?

Word lid van CNV Vakmensen

Als lid van CNV Vakmensen maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte