Al het nieuws

Uitkomsten studie betere roosters, 36-urige werkweek gele jassen ANWB

Tijdens het cao-overleg in 2020 hebben CNV Vakmensen en FNV met ANWB gesproken over de problemen in de roosters waar wegenwachten en andere hulpverleners op de weg ('gele jassen') al langere tijd tegen aan lopen. Wij als vakbonden denken dat een 36-urige werkweek de beste oplossing is voor de knelpunten in de roosters. We spraken o.a. af dat er een studie zou plaatsvinden. Je krijgt deze nieuwsbrief zodat je op de hoogte bent van de belangrijkste uitkomsten. En we vragen je een korte vragenlijst in te vullen. Dat is echt heel belangrijk voor het vervolg!

De studie, belangrijkste uitkomsten

Twee externe mensen met veel kennis van roosters hebben onderzocht welke oplossingen er voor de knelpunten (inhaalweekend, kort weekend, verschillende aanvangstijden, korte wissel, lange weken) zijn binnen zowel een 38-urige als een 36-urige werkweek.
Uitkomst 1: als jullie gemiddeld 38 uur per week blijven werken, is er eigenlijk maar één oplossing mogelijk die een oplossing biedt aan de lange weken: dat je niet meer om het weekend werkt, maar 2 weekenden op en 2 weekenden af. Dit kan binnen de huidige cao-regels. Als de weekenden goed vallen, kan het ook een bijdrage leveren aan de ergernis rondom de inhaalweekenden, maar het kan evengoed juist precies verkeerd vallen en dan moet je 2 weekenden inhalen. Wij denken dat dit geen goede collectieve oplossing biedt.
Uitkomst 2: een 36-urige werkweek is een oplossing voor 4 van de 5 knelpunten. Alleen het inhaalweekend blijft een knelpunt dat ook met een 36-urige werkweek niet wordt opgelost.

Als een 36-urige werkweek de oplossing is, waarom regelen we dat dan niet?
Het antwoord op deze vraag is simpel: ANWB wil het niet. In de afgelopen maanden hebben we pittige gesprekken met ANWB gevoerd, maar zijn we niet verder gekomen dan de studie.

Blijft alles dan zoals het nu is?

Als er niets verandert, blijft alles zoals het nu is. Dan blijven jullie aanlopen tegen de knelpunten waar jullie al jaren tegenaan lopen. CNV Vakmensen en FNV geloven dat dat een doodlopende weg is, omdat het leidt tot uitval, ziekte en vertrek van collega's.
Het belangrijkste knelpunt in de huidige roosters en 38-urige werkweek is het feit dat je 13x per jaar een reeks van 7 dagen achter elkaar hebt waarop je moet werken; je werkt dan 56 uur in een week. Dat is zwaar en ongezond. En het hoeft dus niet (als wordt overgegaan op een 36-urige werkweek).

Korte vragenlijst

Laat zien dat jij je rooster ook belangrijk vindt en vul de korte vragenlijst in. Klik hier om meteen digitaal de vragenlijst in te vullen. Doe dit vóór 1 oktober a.s. We gebruiken de antwoorden van jou en je collega's om te bepalen hoe nu verder. Natuurlijk blijven we jou steeds informeren.

Alleen voor onze leden die werkzaam zijn als 'gele jas'

Al onze leden bij ANWB krijgen deze nieuwsbrief omdat wij in ons ledenbestand geen onderscheid kunnen maken tussen de verschillende functies bij ANWB. We willen echter dat alléén de mensen die werkzaam zijn als hulpverlener op de weg/'gele jas' (dus ook dispatch en T.I.) de vragenlijst invullen. Je snapt zelf wel waarom.
Dit is een gezamenlijk initiatief van CNV Vakmensen en FNV.

Heb je vragen of wil je iets laten weten?

Je kunt mij altijd e-mailen.

Aletta Bulsink, onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06 2047 1888 | a.bulsink@cnvvakmensen.nl