Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Blogs van juristen

Waarom je altijd de UWV-keuringsarts moet controleren

Grote schrik onlangs bij een van onze leden. Een Friese bouwvakker, 61 en werkloos, is na 2 jaar ziekte gekeurd door een keuringsarts van het UWV. In de lijst van klachten ziet de arts zijn reuma over het hoofd.

De man valt terug van een werkloosheidsuitkering naar een WGA-uitkering van € 581,06 bruto per maand, veel minder dan het sociaal minimum.

Foutje

Verontrust belt zijn echtgenote ons. Haar man, elementsteller in de utiliteitsbouw, kan eigenlijk niets meer. Die 45-55% arbeidsongeschiktheidsverklaring móet wel een fout zijn. Als ik haar man ontmoet, zie ik het ook. Dikke, rode handen en voeten van de reuma. Daar kan hij niet veel mee. Zeker geen elementen stellen op een bouwplaats. Dat is echt zwaar werk: veel duwen en trekken om grote blokken tot wel 450 kilo op hun plaats te krijgen. 

Vergeten

We zetten onmiddellijk een bezwaarprocedure in werking, want uit de beschikking blijkt dat de keuringsarts inderdaad de reumatische klachten is vergeten mee te nemen in de beoordeling. De procedure leidt tot een nieuwe beschikking: 80-100% arbeidsongeschiktheid en geen of een geringe kans op herstel. Dat betekent een IVA-uitkering van € 2422,51 bruto per maand.

Telefoontje

Nee, excuses van het UWV over dit beoordelingsfoutje zijn niet gekomen. Wel met terugwerkende kracht de veel hogere uitkering, vergoeding van de rente over het ten onrechte niet op tijd betaalde uitkeringsbedrag én vergoeding van de kosten van de bezwaarprocedure. Ook is er een opgelucht telefoontje uit Friesland. Dat het gelukkig om een fout ging, die we snel konden rechtzetten.

Henk Koekkoek,
jurist bij CNV Vakmensen

Lees meer blogs

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan