Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Blogs van juristen

UWV geeft chauffeur een lift

Een chauffeur van een betonmortelwagen kan tóch zijn oude werk blijven doen. Dankzij het UWV. Zo kan het dus ook!

Een mooi verhaal, maar het heeft wel wat voeten in de aarde gehad voordat het allemaal goed kwam. Een van onze leden, mixerchauffeur op een betonmortelwagen, 61 jaar, kreeg een paar jaar geleden problemen met zijn gezondheid. Na 25 jaar op de betonwagen ging het opeens niet meer. Hij had geen kracht meer in z’n armen en benen, het in- en uitstappen lukte niet meer. Op de sportschool deed hij zijn best om die kracht weer terug te krijgen, want hij wilde heel graag zijn werk weer terug. Maar het mocht niet baten. Hij kwam ziek thuis te zitten.

Oplossing

Na twee jaar arbeidsongeschiktheid volgde een WIA-keuring. De chauffeur werd gedeeltelijk arbeidsongeschikt verklaard, maar het percentage lag beneden de 35%. Dat betekende dat hij niet in aanmerking kwam voor een WIA-uitkering, maar zou terugvallen op een lagere WW-uitkering. Tenzij… er een andere oplossing zou worden gevonden. In overleg vraagt zijn werkgever een voorziening aan bij het UWV voor een aantal technische aanpassingen aan de betonmortelwagen, in de vorm van een paar liften. Met die liften zou de chauffeur tóch makkelijk kunnen in- en uitstappen en zou hij zijn werk kunnen blijven doen.

Tweede poging

In eerste instantie wijst het UWV die aanvraag af. Volgens het UWV heeft de chauffeur namelijk geen structurele functionele beperkingen. De werkgever maakt bezwaar tegen de afwijzing. Samen met de chauffeur én met onze hulp volgt een tweede poging. Het UWV bekijkt de zaak nog een keer en neemt ook een kijkje op de werkplek. Dan volgt het verlossende woord: het UWV verstrekt alsnog de voorziening. Voor zo’n 30.000 euro worden drie liften aangebracht op de wagen. Het lijkt veel geld, maar het UWV voorkomt hiermee wel een jarenlange WW-uitkering. En de chauffeur is ontzettend blij dat hij uiteindelijk toch weer zijn oude werk kan doen!

Advies

Heb je ook een kwestie? Aarzel dan niet en neem contact met ons op.
 
Trudy Emons
Jurist bij CNV Vakmensen

Lees ook andere blogs >

Jurist CNV Trudy Emons
Trudy Emons is jurist bij CNV Vakmensen en blogt over haar werkzaamheden.


De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan