Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Blogs van juristen

Uitzendbureau graait geld van grasmaaier

Met een slinks trucje proberen uitzendbureaus soms extra geld te verdienen over de rug van uitzendkrachten. Het gebeurde laatst ook bij een van onze leden, die aan de slag was als grasmaaier. Na veel gesteggel kregen we voor hem uiteindelijk een compensatie los van bruto € 1.800.

Het uitzendbureau ging daarbij op een geraffineerde – en volgens ons doelbewuste – manier te werk. Het plaatste een advertentie voor een grasmaaimachinist, waar ons lid op solliciteerde. Het leek hem leuk werk en hij had daar ook al veel ervaring in.

Vreemd 

Wat hij wel vreemd vond, was dat in zijn uitzendovereenkomst de functie stond van ‘medewerker groenvoorziening’. Je zou zeggen, what’s in a name? Maar toch was dat hier wel van belang. De cao Hoveniers, waar hij onder viel, kent namelijk verschillende functiegroepen. Bij de functie van medewerker groenvoorziening hoort een lager salaris dan die van ervaren grasmaaimachinist, de functie waar hij op had gesolliciteerd. Een verschil van € 2 per uur.

Te weinig?

Bij het uitzendbureau vroeg hij hoe dat zat. Kreeg hij niet te weinig? Het uitzendbureau vond van niet en wilde hem geen hoger salaris geven. Toen heeft de grasmaaimachinist ons ingeschakeld – je bent tenslotte niet voor niks lid van een vakbond. Maar ook brieven van onze kant haalden in eerste instantie niks uit.

Dieper ingedoken

Toen zijn we er eens dieper ingedoken. We hebben bij de opdrachtgever, het bedrijf waar de grasmaaier aan het werk was, nagevraagd welke afspraken ze precies hadden met het uitzendbureau. Wat bleek? De uitzendkracht was bij hen aangeboden als ‘ervaren grasmaaimachinist met 3 jaar sportveldervaring’. De opdrachtgever betaalde daarvoor aan het uitzendbureau ook keurig het bijbehorende hogere cao-tarief. Wat de opdrachtgever niet wist, was dat de uitzendkracht het lagere uurloon kreeg van ‘medewerker groenvoorziening’ – de winst ging naar het uitzendbureau.

Fraude?

Het lijkt een doelbewuste gang van zaken – fraude dus. We hebben sterk de indruk dat dit vaker gebeurt. We zijn hier nog niet klaar mee, het uitzendbureau is ook nog niet van ons af. In dit geval hebben we volledige compensatie geëist voor de periode van 5 maanden dat de uitzendkracht daar heeft gewerkt. Het kwam neer op een bedrag van € 1.800 bruto, dat inmiddels ook is betaald.

Advies

Heb je vragen over je uitzendovereenkomst of heb je het idee dat er iets niet klopt? Neem dan contact met ons op en vraag ons om advies.

Anita van Giesen
Loonspecialist bij CNV Vakmensen

Lees andere blogs

Anita van Giesen

Inge Roordink-Wester is loonspecialist bij CNV Vakmensen en blogt over haar werkzaamheden.


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid