Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Blogs van juristen

Supermarkt Hoogvliet herstelt foutje

In een supermarkt moet je op de kleintjes letten. Dat geldt natuurlijk ook voor de medewerkers zelf. Dankzij een van onze oplettende leden kregen 164 Hoogvliet-medewerkers een financiële compensatie – ter waarde van een volle winkelwagen.

Het leek eigenlijk allemaal peanuts, dubbeltjeswerk. Het ging om een kleine verandering die Hoogvliet een paar jaar geleden doorvoerde in de salarissen van 164 medewerkers. Deze groep had namelijk – vanwege rechten uit het verleden – een iets hoger salaris. Net een fractie bóven het hoogste bedrag uit de schaal. Hoogvliet wilde dat gelijktrekken met de andere medewerkers en verlaagde in kleine stapjes hun salaris.

Rechtszaak

Een van onze leden trok aan de bel. Kon Hoogvliet dat zo maar doen? Het ging weliswaar om een kleine verlaging, maar gerekend over een langere periode kon dat toch aantikken. We hebben contact met Hoogvliet gezocht, maar de supermarkt hield voet bij stuk. Het werd een rechtszaak. Tijdens de zitting liet de kantonrechter merken dat Hoogvliet geen sterke zaak had. Een werkgever kan namelijk niet zomaar eenzijdig het salaris aanpassen.

Keurig opgelost

Hoogvliet trok daaruit zijn conclusies en heeft de zaak vervolgens keurig opgelost. De maatregel werd teruggedraaid, met terugwerkende kracht. De medewerkster kreeg een nabetaling van bruto 153 euro én houdt ook in de toekomst haar hogere salaris. Hoogvliet was bovendien zo netjes om het meteen ook voor al haar collega’s recht te zetten, zelfs als ze hadden ingestemd met de loonsverlaging. Mooi voor die 163 Hoogvliet-medewerkers, die zo konden profiteren van een moedige actie van een onze leden. Toch maar eens lid worden van de vakbond?

Marije van Wijk
Jurist bij CNV Vakmensen

Lees andere blogs >
Marije van Wijk

Marije van Wijk is jurist bij CNV Vakmensen en blogt over haar werkzaamheden.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid