Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Blogs van juristen

Reiskosten met succes gevorderd: 1.200 euro netto

Een van onze leden kwam in een ingewikkelde situatie terecht, waarbij niet precies duidelijk was wie nu de werkgever was. Dat is lastig als je een geschil hebt, in dit geval over reiskosten. Bij wie moet je de rekening neerleggen?

Vroeger was het simpel. Je hebt een werkgever. En je hebt een werknemer. Tegenwoordig zijn er allerlei andere juridische constructies, waarbij werknemers bijvoorbeeld in dienst zijn van een uitzendbureau, personeels-BV of een payroll-bedrijf.

Payroll-bedrijf

Deze kwestie gaat over een werknemer die eerst in dienst was bij een uitzendbureau. Twee jaar later kreeg hij – op initiatief van het uitzendbureau – voor dezelfde werkzaamheden een contract via een payroll-onderneming. Bij payroll-bedrijven gebeurt het nogal eens dat zij alleen de salarisadministratie op zich nemen, terwijl de werkgever hetzelfde blijft. Maar in dit geval werd het payroll-bedrijf juridisch gezien zijn nieuwe werkgever. Het uitzendbureau, waar hij eerder in dienst was, had nu de rol van opdrachtgever.

Reiskosten

Allemaal prima, maar volgens de geldende cao zou dat geen gevolgen mogen hebben voor zijn salaris. Maar die gevolgen waren er wel: de werknemer kreeg opeens (bijna) geen reiskostenvergoeding meer. Hij kreeg nog een beetje, via het uitzendbureau.De werknemer vroeg ons hoe dat kon. En of dat wel terecht was. Ik ben daar ingedoken en kwam tot de conclusie dat dit niet kon.

De werknemer zou dezelfde beloning en reiskosten moeten krijgen. De vraag was nu: bij wie konden we de rekening neerleggen? Bij het payroll-bedrijf of het uitzendbureau?

Uitzoekwerk

In eerste instantie zou je zeggen: bij het payroll-bedrijf, want dat was nu zijn nieuwe werkgever. Maar omdat het uitzendbureau de reiskostenvergoeding was blijven betalen – weliswaar veel te weinig – bleek er nog steeds een vorm van werkgeverschap te zijn.

Na veel uitzoekwerk en veelvuldig contact met het uitzendbureau hebben ze uiteindelijk toch betaald. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Het uitzendbureau deed namelijk moeilijk en vond dat de werknemer te veel kilometers had ingediend. Maar dit is van tafel geveegd. Het uitzendbureau had namelijk – nog voor de overgang naar het payroll-bedrijf – nooit een probleem gemaakt over de reiskosten. Er was altijd keurig betaald. Dan kan het uitzendbureau dat bedrag niet zomaar veranderen.

Gewonnen

We hebben dus uiteindelijk deze zaak gewonnen. Voor de werknemer was dat een mooi moment: hij kreeg alsnog netto 1.200 euro van het uitzendbureau.

Charlotte te Pas
Jurist bij CNV Vakmensen

Lees andere blogs

Charlotte te Pas

Charlotte te Pas is jurist bij CNV Vakmensen en blogt over haar werkzaamheden.


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid