Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Blogs van juristen

Woon je samen? Regel je nabestaandenpensioen!

We maken het elk jaar wel een paar keer mee. Iemand die na het overlijden van een partner géén nabestaandenpensioen krijgt. En daar niets van begrijpt. Het zijn vaak schrijnende gevallen. Je zit al in de ellende, en dan komt dit er nog bij.

Daarom nog maar eens een tip, voor als je samenwoont en alleen een samenlevingscontract hebt. Regel je nabestaandenpensioen. Niet zeuren, gewoon doen. Voor het geval dat.

Pensioenfonds erkent samenlevingscontract vaak niet

Want wat is het probleem? Pensioenfondsen erkennen een samenlevingscontract vaak niet zolang zij hier niet van op de hoogte zijn. Stel, je partner overlijdt – we gaan er even vanuit dat hij een baan had. Dan klop jij tevergeefs aan bij het pensioenfonds van je partner voor een nabestaandenpensioen. Je krijgt helemaal niets, want het pensioenfonds wist niet dat jij en je partner een samenlevingscontract hadden. Omgekeerd geldt dit ook voor je partner, voor het geval jij zelf komt te overlijden.

Brief aan pensioenfonds

Die ellende kun je eenvoudig voorkomen. Je kunt je nabestaandenpensioen, en dat van je partner, op een simpele manier veilig stellen. Het enige wat je moet doen, is een brief met een kopie van het samenlevingscontract sturen naar je pensioenfonds (dit geldt natuurlijk alleen als je werkt). In die brief vraag je het pensioenfonds om jouw partner te beschouwen als jouw nabestaande, voor het geval je komt te overlijden. Je partner schrijft zo’n zelfde brief aan zijn of haar eigen pensioenfonds. Geregeld!

Geen contract?

Heb je geen samenlevingscontract? Dan kun je je partner meestal niet aanmelden bij het pensioenfonds. 

Getrouwd of geregistreerd partner?

Ben je getrouwd of heb je een zogenaamd geregistreerd partnerschap? Dan krijgt het pensioenfonds automatisch bericht van de gemeente. Je hoeft dus zelf geen actie te ondernemen.

Carolien Wilms-aan 't Goor
Jurist bij CNV Vakmensen

 
Carolien Wilms

Carolien Wilms is jurist bij CNV Vakmensen en blogt over haar werkzaamheden.

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan