Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Blogs van juristen

Pas op voor malafide werkgever

Een bedrijf doelbewust failliet laten gaan en daarna onder een andere naam vrolijk weer opnieuw beginnen – vaak op hetzelfde adres. Het komt helaas maar al te vaak voor. Maar hoe herken je zo’n malafide ondernemer?

We hebben het hier over ondernemers die welbewust een spoor van ellende achterlaten. Ze laten hun onderneming keer op keer op de fles gaan en ontlopen daarmee al hun financiële verplichtingen. De werknemers staan op straat en de samenleving draait op voor de kosten. Want het UWV zal de financiële verplichtingen richting werknemers grotendeels overnemen. Voor het salaris geldt dat het UWV tot 13 weken voorafgaande aan het faillissement de betalingsverplichting zal overnemen; voor vakantiegeld, vakantiedagen en pensioenverplichtingen geldt een termijn van een jaar voorafgaande aan het faillissement.

Lastig aan te pakken

In de praktijk blijkt het erg lastig om dit soort constructies aan te pakken of te voorkomen. Zelfs voor een curator is het moeilijk om hiertegen actie te ondernemen. Ook bestuurdersaansprakelijkheid is lastig aan te tonen.

Waar moet je op letten?

Hoe weet je nu wanneer je met zo’n malafide werkgever te maken hebt? Vaak is zo iemand alleen op papier de baas en zul je hem op de werkvloer niet of nauwelijks zien. Toch zijn er wel een paar dingen waar je op kunt letten. Vooral als een werkgever (betalings)verplichtingen richting werknemers niet nakomt, is er reden om alert te zijn. Bijvoorbeeld:

 • de werkgever houdt zich niet aan de cao, bijvoorbeeld als het gaat om betaling van reisuren en reiskosten
 • het dienstverband is niet aangemeld bij de pensioenuitvoerder
 • de pensioenpremies worden niet betaald
 • ·vakantietoeslag wordt niet betaald
 • specifiek voor de bouwsector: er worden geen of nauwelijks afdrachten gedaan aan het tijdspaarfonds

Schakel ons op tijd in

Probleem is natuurlijk dat je dat allemaal bij aanvang van je dienstverband niet meteen door hebt. Vaak blijkt pas na verloop van tijd dat er iets mis is. Des te belangrijker dat je goed let op de genoemde signalen. Als er bijvoorbeeld niet of niet volledig betaald wordt aan het tijdspaarfonds en de pensioenverplichtingen niet worden nagekomen, is er alle reden om dit aan ons te melden. Schakel ons op tijd in als je vermoedt dat je met een malafide ondernemer te maken hebt.

Wendy van der Heiden
Anouk Schippers
Juristen bij CNV Vakmensen

Wendy van der Heiden

Wendy van der Heiden en Anouk Schippers zijn juristen bij CNV Vakmensen en bloggen over hun werkzaamheden.

Wij helpen je verder

Heb je te maken met ontslag? Onze loopbaancoaches en juristen begeleiden leden van CNV Vakmensen naar een nieuwe baan, onderhandelen over de ontslagvergoeding en nog veel meer. Voor al je vragen over ontslag kun je bellen naar CNV Info: 030 751 1007 of  een e-mail sturen naar info@cnvvakmensen.nl.


De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan