Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Blogs van juristen

Opgelet: nieuwe wet vraagt om snelle reactie

Met de nieuwe Wet Werk en Zekerheid gaat het arbeidsrecht flink op de schop. Belangrijk om te weten is dat de reactietermijnen een stuk korter zijn geworden. Als je niet op tijd reageert, bijvoorbeeld bij ontslag, verlies je je rechten. Des te meer reden om je bij problemen snel bij ons te melden.

Als jurist heb ik vaak te maken met ontslagzaken. Ik voer regelmatig procedures, bijvoorbeeld om een ontslag ongedaan te maken of om een betere regeling te verkrijgen. Het kost tijd om dat goed voor te bereiden. In de nieuwe wet gelden hiervoor veel kortere termijnen dan we gewend zijn. Alles gaat nu heel snel.

Ontslag

Als je bijvoorbeeld te maken krijgt met ontslag op staande voet moeten we nu binnen 2 maanden een juridische procedure starten. In de praktijk betekent dit dat we binnen twee maanden een verzoekschrift moeten indienen bij de rechter. Ben je te laat? Dan blijft het ontslag in stand. Voor 1 juli 2015 kon je nog binnen 6 maanden per brief de vernietigbaarheid van het ontslag inroepen.

Lees hier alles over ontslag

Transitievergoeding

Een bijzonder aandachtspunt is de transitievergoeding die je meekrijgt bij ontslag. Je werkgever is wettelijk verplicht om die te betalen, als er tenminste is voldaan aan de wettelijke voorwaarden. Maar wat als hij het geld niet of niet volledig betaalt? Dan moet je de transitievergoeding binnen 3 maanden via de rechter opeisen. Wij kunnen je daar natuurlijk bij helpen. Maar je moet er dus zelf goed op letten dat je de transitievergoeding ook krijgt uitbetaald. Krijg je binnen een maand na einde dienstverband geen geld, neem dan meteen contact met ons op. Als het verzoekschrift te laat bij de rechter is, vervalt je recht op de transitievergoeding.

Lees hier alles over de Wet Werk en Zekerheid

Inge Roordink-Wester
Jurist bij CNV Vakmensen

Lees andere blogs

Inge Roordink-Wester is loonspecialist bij CNV Vakmensen en blogt over haar werkzaamheden.


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid