Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Blogs van juristen

Neem als payroller nooit iets klakkeloos aan. Zeker je ontslag niet!

Een saunamedewerker (39) moet van zijn werkgever zijn contract voor bepaalde tijd omzetten in een uitzendcontract bij een payrollbedrijf. Hij protesteert, maar verklaart zich vervolgens toch akkoord. Prompt volgt korte tijd later zijn ontslag. Dat kan volgens zijn nieuwe contract…

Neem nooit klakkeloos iets aan. Zeker niet als payroller. Dat blijkt uit deze zaak die we namens de saunamedewerker aanspanden tegen een saunabedrijf. Dat bedrijf hevelde alle personeelszaken over naar een payrollbedrijf dat gespecialiseerd is in horecapersoneel. Onder dwang ging ons lid akkoord met zijn nieuwe contract. Hij ging er namelijk op achteruit: zijn salaris en arbeidsvoorwaarden bleven hetzelfde, alleen kon hij nu à la minute worden ontslagen. Wat prompt gebeurde.

Verrassing

We vragen de rechter een uitspraak te doen. Want de saunamedewerker heeft zich weliswaar akkoord verklaard met zijn nieuwe contract, maar het is ook duidelijk dat hij weinig keus had. Hier is de rechter het mee eens. Het uitzendcontract is de medewerker in de maag gesplitst. Volgens de rechter is ‘onvoldoende aannemelijk’ geworden dat de saunamedewerker zijn oorspronkelijke dienstverband wilde beëindigen. Vooral omdat hij belangrijke rechten heeft prijsgegeven zonder dat daar iets tegenover stond.

Niet rechtsgeldig

De rechter verklaart de beëindiging van de werkopdracht van de saunamedewerker niet rechtsgeldig. Hij oordeelt dat het saunabedrijf alleen de loonbetaling heeft uitbesteed, en niet het werkgeverschap. En dus zit er niets anders op: het saunabedrijf moet het salaris doorbetalen tot het eind van het oorspronkelijke contract van de medewerker. Concreet: zijn salaris moet nog vier maanden worden doorbetaald. Tot grote opluchting van de saunamedewerker. Hij krijgt ruim €11.000 bruto.

Gevolgen

Wat deze uitspraak voor andere payrollers betekent? Als werknemers slechter worden van een nieuw payrollcontract, kun je je afvragen of ze daadwerkelijk met het nieuwe payrollcontract hebben ingestemd. Ook al verklaren ze zich noodgedwongen met hun nieuwe contract akkoord. Laat je dus altijd goed informeren over de gevolgen van een nieuw contract. En neem niet klakkeloos aan dat als je je handtekening hebt gezet, er niets meer aan te doen is. Dat geldt niet voor alle gevallen!

Inge Roordink-Wester
Jurist CNV Vakmensen


Lees andere blogs

Inge Roordink-Wester is jurist bij CNV Vakmensen en blogt over haar werkzaamheden.

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid