Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Blogs van juristen

Leerling-kapster heeft recht op stagevergoeding

Mbo-leerlingen die op zoek zijn naar een stageplek, staan soms voor een lastig dilemma. Wat doe je als de werkgever vraagt of je wilt afzien van een stagevergoeding? Terwijl je daar wel recht op hebt?

In de cao voor de kappers zijn duidelijke afspraken gemaakt over een stagevergoeding (in de cao heet het onkostenvergoeding). Lang niet alle werkgevers houden zich daaraan. Dat merkte een leerling-kapster, toen ze bij het begin van de stage een contract kreeg voorgelegd. Daar stond in dat ze geen stage- en onkostenvergoeding zou krijgen. Of ze maar even wilde tekenen.

Handtekening

Wat doe je dan? De stagiair heeft haar handtekening gezet, net zoals veel andere scholieren dat doen. Ik begrijp het eigenlijk ook wel, want je wilt zo graag die stageplek. Eigenlijk maakt de werkgever in zo’n geval misbruik van de situatie. Want het is absoluut niet netjes om willens en wetens de cao te ontduiken en een stagiair gewoon niks te betalen.

Rechtszaak

Dat heeft na afloop van deze stage een interessante rechtszaak opgeleverd. Het punt is namelijk dat dat getekende contract voor de rechter helemaal geen waarde heeft. De cao is door de minister ‘algemeen verbindend’ verklaard en geldt daarom voor de hele kappersbranche. Daar mag je als werkgever niet zomaar in negatieve zin van afwijken. Zelfs als een stagiair daar aanvankelijk mee akkoord is gegaan.

Opsteker

We hebben via de rechter alsnog de stagevergoeding gevorderd en ook gekregen: 27 stagedagen keer € 33 per dag, in totaal € 891 bruto. Dat is een mooie opsteker voor al die andere stagiairs die vaak voor nop aan het werk zijn.

Tips

Kijk je cao erop na of je recht hebt op een stagevergoeding. Of neem contact met ons op. Een andere belangrijke tip: zorg dat je urenbriefjes zijn afgetekend, zodat je later altijd kunt bewijzen op welke dagen en hoeveel uur je stage hebt gelopen. Dan sta je bij een eventuele rechtszaak een stuk sterker.

Marije van Wijk
Jurist bij CNV Vakmensen

Marije van Wijk

Carolien Wilms is jurist bij CNV Vakmensen en blogt over haar werkzaamheden.

Wij helpen je verder

Heb je te maken met ontslag? Onze loopbaancoaches en juristen begeleiden leden van CNV Vakmensen naar een nieuwe baan, onderhandelen over de ontslagvergoeding en nog veel meer. Voor al je vragen over ontslag kun je bellen naar CNV Info: 030 751 1007 of  een e-mail sturen naar info@cnvvakmensen.nl.


De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan